Solarni top Atvidaberga, Švedska

14 Feb 2017
790 pregleda

U Atvidabergu, industrijskom gradiću na jugoistoku Švedske, poznatom po fudbalu i ribolovu, nalazi se i jedinstveni top od 6 funti koji uz pomoć sunčevih zraka ispali hitac svakog dana tačno u 13h, od početka maja do kraja avgusta.

Solarni top Atvidaberga, Švedska

Stanovništvo Atvidaberga se u srednjem veku pretežno bavilo rudarstvom, a krajem 19. i početkom 20. veka grad se razvio u moderan industrijski centar. Mala kula od crvene opeke koja se nalazi na brdu parka Adelsnas izgrađena davne 1853. godine. Tom prilikom je u nju smešten top, jedan od najstarijih primeraka tog tipa, a jedini u svetu koji je još uvek u upotrebi.

Top funkcioniše tako što kada Sunce dostigne svoj vrhunac, zraci padaju kroz otvor na kuli na sočivo koje fokusira sunčevu svetlost na barutno punjenje topa. Sočivo se nalazi na pokretnom postolju tako da može da se podesi da pravi fokus bez obzira na položaj Sunca na nebu. Ni za vreme oblačnih dana građani ovog mirnog gradića nemaju razloga za brigu jer će dežurni strelac pucati tačno na vreme i na taj način ih obavestiti da je vreme za ručak.

Kula je obnovljena 1986. godine i od tada je Atvidaberg vrlo popularna turistička atrakcija. Posetioci imaju priliku da čuju istorijske detalje, ali samo jedan turista u toku dana ima tu čast da ispali hitac pod budnim okom dežurnog „artiljerca” i u tom slučaju će dobiti sertifikat kojim se potvrđuje da je postao zvanični „Sunčev tobdžija”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru