Ostrvo Žanjic u Zalivu Svetaca

26 Jul 2015
Autor Tea
8496 pregleda

Burna istorija Boke Kotorske u velikoj meri je sačuvana u sakralnoj umetnosti, koja okupana netaknutom prirodnom lepotom skriva hramove sazidane od IX do XIX veka. Veličanstven zaliv koji je more svojom snagom useklo, razmaknuvši litice Lovćena i Orjena, čuva čak 180 hrišćanskih hramova, crkava i manastira, pa ga sa pravom nazivaju i Zaliv svetaca.

Ostrvo Žanjic u Zalivu Svetaca

Ulaz u Zaliv svetaca čine vrata koja danas nose naziv Prevlaka i Oštra, a koja su do 18. veka bila poznata pod nazivom Punta di Pellegrino detta Ostra, što znači hodočasnik, svetilište i ishodište duhovnosti.

Samo na području Herceg Novog danas se u zelenim oazama okupanim morem skriva 89 sakralnih dragulja koji čuvaju tajne minulih dana. Jedan od njih je manastir Vavedenje Presvete Bogorodice koji više od šest vekova na samom ulazu ovog zaliva predstavlja najilustrativniji primer sjedinjenja arhitekture i iskonske prirodne lepote.

Malo kameno ostrvo površine svega 700 m² kod uvale Mirište u blizini rta Arza na Luštici, je prvo nešto što će moreplovci ugledati na istočnoj strani ulaza u Boku. Na njemu se nalazi manastir Vavedenja Presvete Bogorodice. Mada se prema arhitekturi crkve veruje da datira iz XI veka, prema arhivskim izvorima, ovaj utvrđeni pravoslavni manastirski kompleks se prvi put spominje 1508. kao sv. Marija de Sagnic. Jednobrodna crkva sa ostacima fresaka na zapadnoj fasadi i okulusom sa gotičkim motivima, sagrađena je na steni koja datira iz IV veka, a prema pečatu iz XV veka koji se čuva u manastiru Savina, ovaj Vavedenjski hram je oduvek bio metoh savinskog.

Manastirski kompleks je opasan odbrambenim zidinama sa jednom okruglom ugaonom kulom smeštenom u severozapadnom uglu na kojoj se nalazi puškarnica, oko koje su izgrađeni zidovi koji predstavljaju utvrđenje kvadratne osnove na čije zidove su prislonjene manastirske odaje na južnoj i istočnoj strani utvrđenja.

Do XVIII veka ovaj manastir je bio stalno nastanjen, a potom do kraja XX veka potpuno zapušten i prepušten zubu vremena. Manastirski kompleks je obnovljen 2002, a danas kada dođete u ovaj hram, sačekaće vas jedan od monaha manastira Tvrdoš koji tog trenutka pored galebova predstavlja jedinog stanovnika ovog predivnog, malog ostrva.

Manastir Vavedenje, posvećen Presvetoj Bogorodici se nalazi blizu čuvene plaže Žanjice, omiljenog izletiša stanovnika Herceg Novog, pa je u narodu ova prirodno blago poznato kao Mali Žanjic.

Kako osim duhovnog bogatstva ono nudi i najlepši pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, okruženo divnim kopnenim plažama među kojima je i mondensko mesto Mirište, ostrvo koje se svrstava među najmanje na Jadranu, ali svojom lepotom i najlepše, često predstavlja atrakciju za turiste. Nažalost, još uvek ne postoje brodići koji bi zainteresovane turiste vodili u obilazak, a iako se do njega lako može doplivati, u kupaćem kostimu se na svetu zemlju ne može iskrcati i neodeven ući.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Ninoslav, 31 Aug 2022

VELICANSTVENO ! SLAVA BOGU !!!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru