Staklene ludorije za nebeske šetnje

24 Feb 2013
1184 pregleda

U nacionalnom parku na planini Tianmen, na severu centralne kineske provincije Hunan, Kinezi su napravili pravo čudo arhitekture, šetaliste od bistrog stakla.

Staklene ludorije za nebeske šetnje

Most se prostire duž litice planine i dužinom od 60m spaja dve stene. Nalazi se na 1432.56 metara nadmorske visine i pruža veličanstven pogled onima koji se ne boje visine i imaju hrabrosti da se prošetaju ovom turističkom atrakcijom.

Na drugom kraju sveta, u Arizoni, u Velikom kanjonu iznad reke Kolorado podignuto je pravo čudo inženjeringa i arhitekture. Vidikovac u obliku potkovice se nalazi na 1450 metara nadmorske visine, a sam tok reke Kolorado nalazi se na 350 metara nadmorske visine. Poluprečnik terase je 21 metar, a šetalište je izgrađeno od četiri sloja specijalno ojačanog stakla. Sama staza je široka 3 metra, a konstrukciju drže temelji čija bi snaga mogla da izdrži težinu od oko 70 aviona Boing 747. Uprkos velikoj izdržljivosti, izlaz na terasu je ograničen na 120 osoba.

Zemlja na kojoj se uzdiže ova atrakcija pripada indijanskom plemenu Hualapai, koje je u saradnji sa Dejvidom Jinom odlučilo da Americi podari "nebesko šetalište".

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru