Titanikov interaktivni muzej

08 Apr 2015
Autor Voxxx
1635 pregleda

Titanikov muzej u Bransonu, Misuri (Missouri, USA), je muzej posvećen ukletom brodu koji je potonuo 1912. godine. Izgled muzeja je verna kopija prednjeg dela broda - samo duplo manja, i usidrena je u malom bazenu sa vodom kako bi se dočarao utisak broda na otvorenom moru. Ledeni breg sa strane broda, napravljen od gipsa, služi kao ulaz u ovaj neobičan muzej.

Titanikov interaktivni muzej

U unutrašnjosti broda su sve verne replike enterijera. Veliko stepenište, sala za ručavanje, kabine prve i treće klase, kao i komandni most. U dvadesetak odaja prikazano je oko 400 predmeta izvađenih iz olupine broda. Muzej poseduje i veliki broj interaktivnih eksponata kao što su maketa ledenog brega, komandni most odakle je kapetan upravljao brodom, telegrafska soba za slanje SOS poruka. Veliki broj osoblja muzeja nosi kostime i glumi posadu broda: oficire u uniformama sa duplim zakopčavanjem, sobarice i naravno neizostavnog kapetana broda Edvarda Smita (Edward Smith).

Na ulazu u muzej svaki posetilac dobija ulaznicu na kojoj je ime jednog od pravih putnika broda. Do samog kraja ture po muzeju posetilac neće znati da li je taj putnik preživeo ili ne, sve dok ne dođe do „Memorijalnog Zida”, na kome su ispisane sudbine svih 2208 putnika. Sirene za maglu, kloparanje zvona i prigušeni glasovi u pozadini dočaravaju pravu atmosferu sa pravog Titanika.

Najistaknutiji eksponat u muzeju je verna replika velikog stepeništa u pravoj veličini koja je konstruisana po originalnim šemama, a izrada je koštala preko milion dolara. Stepenište vodi do prve klase gde se nalazi veliki izbor raskošnih soba. U blizini je i komandni most gde posetioci mogu da se okušaju u upravljanju brodom. U donjem delu broda su skučene kabine treće klase, kao i mašinska soba. U njoj posetioci mogu lopatom (na koju je zalepljen ugalj) da „ubacuju” ugalj u otvorenu peć.

„Soba potonuća” ima niz strmih progresivno kosih paluba gde posetioci mogu da probaju da održe ravnotežu, čamac za spasavanje u koji mogu da sednu kao i da urone ruku u ledenu slanu vodu čija temperatura iznosi -2°C i izmere koliko mogu da izdrže satom koji se nalazi pored rezervoara. To posetiocima pruža pravi uvid u okolnosti u kojima su se našli putnici broda i zašto su tako brzo podlegli. Takođe, tu je i suvenirnica u kojoj mogu da se kupe neobični suveniri, kao na primer koferi sa oznakom „Titanik”.

Titanik muzej u Bransonu je jedan od dva tematska Titanikova muzeja u vlasništvu Džona Džoslina (John Joslyn). Drugi se nalazi u Pidžn Fordž (Pigeon Forge) u državi Tenesi (Tennessee) i vrlo je sličan ovom muzeju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru