Selo Githorn nema nijedan put, niti ga priželjkuje

15 May 2016
46492 pregleda

Kroz selo Githorn u Holandiji nikada nije prošao automobil, a njegovi stanovnici žele da tako i ostane. Njima je za saobraćaj sasvim dovoljna mreža pešačkih mostića i kanala kojima kruže nečujni šapat-čamci. Githorn je „Venecija severa”.

Selo Githorn nema nijedan put, niti ga priželjkuje

Na ovaj prostor voda je došla davne 1170. godine tokom masivne poplave koju je donela oluja na Severnom moru. Naselje se razvilo 1230. godine, kada su se doselile izbeglice sa Mediterana. Našli su mnogo rogova divokoza koje su verovatno stradale u poplavi. Tako je nastalo ime sela. Prvobitno se zvalo Gejtenhorn (koziji rog), ali je tokom vremena zbog lakšeg izgovora postalo Githorn.

Selo je raslo na specifičan način zahvaljujući tehnologiji eksploatacije treseta. Iskopano tresetno zemljište je mešano sa drugim zemljištem u koritima i razbacivano po okolini da se dobro prosuši. Ceđenje treseta je dovelo do formiranja većih i manjih jezera. Da bi se lakše transportovao, kopani su kanali. Na malim ostrvima koja su ostajala između njih ljudi su počeli da grade kuće. Sve do polovine prošlog veka, Githorn je bio veliko gradilište. Danas je raj na zemlji. Ostrvca su povezana malenim mostovima, a za saobraćaj se koriste čamci sa nečujnim elektro-motorima, poznati kao šapat-čamci.

Polovinom prošlog veka selo Githorn se proslavilo, kada je čuveni holandski reditelj Bert Hanstra u njemu snimio scene za komediju Fanfare. To je bilo jedino doba kada je mir Githorna narušila najezda bučnih turista. Selo je i danas poznata turistička destinacija, ali bez euforije koja je obeležila njegovu filmsku prošlost. Stanovnici i posetioci danas uživaju u miru i tišini, u čemu i vi možete uživati u pet minuta plovidbe na koju vas vodimo:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Olga, 12 Feb 2019

Predivno. Ostala sam bez teksta, nepostoje reci za opisati tu lepotu, to treba doživeti.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru