Seks štrajk - pokret prekrštenih nogu

10 Nov 2013
Autor Tea
404 pregleda

Pošto ni nakon dve godine od kada im je država obećala da će popraviti put, ništa nije učinjeno, žene iz Barbadaosa na jugozapadu Kolumbije ponovo su stupile u seks štrajk pod nazivom “pokret prekrštenih nogu”.

Seks štrajk - pokret prekrštenih nogu

Ako biste žitelje Kolumbije pitali da vam objasne kako da stignete do Barbadaosa, oni će vam reći: “idite do kraja sveta, pa onda skrenite levo”. Razlog ovakvog odgovora je izuzetno loš put koji je usled poplava i odrona često zatvoren, pa ponekad putovanje do prve bolnice traje i 24 sata. Izuzimajući druge probleme koje zbog ovakvog stanja stvari imaju stanovnici ovog područja, ono što je prelilo punu čašu je bilo to što su trudne žene umirale u kolima hitne pomoći koja su se bezuspešno probijala da stignu do porodilišta.

Kada je pre 2 godine oko 300 stanovnica ovog malog mesta stupilo u “seks štrajk”, odbijajući seksualni kontakt sa svojim muževima ili partnerima, razlog ovog neobičnog načina borbe je pojasnila tadašnji vođa štrajka, Rubi Kuinonez: „Zašto donositi decu na ovaj svet kada mogu da umru zbog nedostatka medicinske nege i kada nismo u stanju da im ponudimo neka od najosnovnijih prava? Odlučile smo da prestanemo da imamo seks, a samim tim i decu dok država ne ispuni data obećanja“.

Nakon 3 meseca apstinencije, stiglo je obećanje državnih organa da će put dugačak 60 km biti popravljen, ali kako ono i nakon dve godine nije ispunjeno, žene iz Barbakaosa poslednjih par dana ponovo "spavaju na kauču".

Kako su čvrsto rešene da će "seks štrajk" trajati sve dok se ne popravi loš put koji njihovo izolovano selo povezuje sa ostatkom Kolumbije, ovog puta su izgleda ozbiljno shvaćene od strane političara, ali i njihovih muževa. Od kako je ponovo počeo protest, kolumbijska vojska je počela da popravlja put, a njoj su u pomoć pritekli i muškarci iz ovog malog mesta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru