Politička moć kao afrodizijak

20 Jun 2013
Autor Mirjana
306 pregleda

Nekada je privatni život političara bio deo kuloarskih priča i nagađanja, a danas je pod nemilosrdnom lupom medija, interneta i društvenih mreža, ogoljen i detaljno predstavljen javnosti, često i ispod granice dobrog ukusa.

Politička moć kao afrodizijak

Obezbeđenje koje prati političare je nemoćno pred mrežom neprimetnih kamera, bubica, sistema praćenja, pa i tehnički dobro opremljenih slučajnih prolaznika koji sada jednim klikom kompromitujuće situacije postavljaju na društvene mreže, i na druge načine prezentuju javnosti.

Ako bi postojala neka skala na kojoj se meri interesovanje koje su sex afere političara izazvale, mrtva trka bi bila između dve, obe u američkoj Beloj kući. Na njima se vidi razlika između dva vremena, i dva kulturološka razdoblja, iako ih deli manje od pola veka.

Priča o vezi tragične holivudske heroine, Merilin Monro, i najvoljenijeg predsednika Amerike, Džona Kenedija, ostala je zauvek misterija. Da li je jedna od najpoznatijih američkih familija bila toliko beskrupulozna da naručivanjem ubistva prelepe plavuše zataška aferu svog perspektivnog sina, i spreči sukob između braće, Džona i Roberta, za koje je holivudska diva bila fatalna? Njena smrt, i smrt oba mlada Kenedija koji su u atentatima ubijeni samo nekoliko godina kasnije, će verovatno zauvek ostati pokrivene velom misterije. Amerika ne dimistifikuje svoje ikone.

Druga afera, koja je istim intenzitetom odjeknula u svetu nosi sa sobom mnogo manje misterije i romantike. Vanbračna aktivnost Bila Klintona, sa gospođicom Levinski u Ovalnom kabinetu, postala je sinonim za laž, manipulaciju i izdaju. Pritisnut neoborivim dokazima, Klinton je pred očima javnosti bio prinuđen da prizna da je lagao, kada je decidirano tvrdio da sa pripravnicom u Beloj kući nije imao ništa. Iako je svoj mandat odslužio do kraja, slika koju je poslao u svet stavila je tačku na njegovu političku karijeru. Pored dva gubitnika, Klintona i Levinske, ova afera je izrodila i novu američku heroinu, Hilari Klinton, danas državnu sekretarku SAD, koja je postala simbol snage, lojalnosti i porodičnih vrednosti prosečnog Amerikanca.

Proteklih godina javnost je saznala mnoge mračne tajne iz intimnog života političara:

 • Češki premijer Petr Necas podneo je ostavku zbog aktuelnog skandala koji je izazvala šefica njegovog kabineta i po navodima medija njegova ljubavnica, Jana Nagyova, koja je angažovala državnu Vojno-obaveštajnu službu da prati suprugu premijera, ne bi li pribavila dokaze neverstva i izdejstvovala razvod za svog ljubavnika.
 • Yoon Chang-jung, portparol Plave kuće u Južnoj Koreji otpušten je nakon afere koju je imao sa stažistkinjom u Ambasadi Južne Koreje u Vašingtonu.
 • Abhishek Singhvi, predsedavajući Indijskog nacionalnog kongresa, bio je primoran da podnese ostavku nakon što je javnost videla snimke oralnog seksa koji je imao sa advokaticom iz Nju Delhija. Skandal je utoliko veći što se sumnjalo da je seks bio protivusluga za mesto sudije koje joj je obećao
 • Moshe Katsav, bivši predsednik Izraela, osuđen je 2010.godine za silovanje, ometanje pravosuđa i druga krivična dela.
 • Ahmad Sani Yerima, nigerijski senator, optužen je zbog braka sa 13-gosišnjom devojčicom iz Egipta 2011.godine. Zbog istog krivičnog dela, venčanja sa detetom, sudilo mu se i 2006. godine, kad se venčao sa 15-togodišnjom devojčicom.
 • Dominique Strauss-Kahn, vodeći kandidat na francuskim predsedničkim izborima, i bivši čelnik MMF-a, optužen je za pokušaj silovanja sobarice u jednom njujorškom hotelu. Pre ovog ispada, uspešno se izmigoljio iz skandala koji je izazvala njegova vanbračna veza sa udatom mađarskom službenicom Piroškom Nađ. Njegova supruga, poznata novinarka Anne Sinclair, oprostila je prevaru, ali preko skandala u vezi sa silovanjem nije mogla da pređe.
 • Silvio Berlusconi, italijanski premijer, poznat po brojnim dokazanim i nedokazanim zloupotrebama službenog položaja, 2011. godine se suočio sa ozbiljnim optužbama da je maloletnicama plaćao za seksualne usluge. Postupak je pokrenula njegova supruga prilikom brakorazvodne parnice.
 • Jack de Vries, holandski ministar odbrane, podneo je ostavku 2010. godine nakon priznanja da je imao vanbračnu vezu sa članicom svog kabineta.
 • Václav Klaus, predsednik Češke, u javnosti je optuživan za više vanbračnih ljubavnih afera 1991, 2002 i 2008. godine.
 • Ramzan Kadyrov, premijer Čečenije, 2006. godine je bio u žiži medijske pažnje zbog privatnog „sauna sex“ videa koji je dospeo u javnost.
 • Jacob Zuma, zamenik predsednika Južnoafričke Republike, optužen je za silovanje 2005-2006. godine, što ga nije omelo da kasnije postane predsednik države i predsednik Afričkog nacionalnog kongresa.
 • Tommy Sheridan, član škotskog parlamenta, podneo je ostavku na partijske funkcije nakon što je britanski tabloid Sun razotkrio ljubavnu aferu u koju je bio uključen 2004. godine.

Nedovoljno osvešćeni pojedinci postaju svesni svoje individualne moći da ostvare neke interese tek kad dospeju na visoke političke pozicije. Pored raspolaganja ogromnim sredstvima i kapitalom, saznanje da dobijaju i društvenu moć koja omogućava manipulaciju ljudima, one labilnije zbuni.

Niče i Adler u svojim istraživanjima kažu da su moć koju donosi vlast i libido čoveka usko povezani. Kod onih koji su do trenutka kada su dobili izvesnu vlast bili opterećeni kompleksima niže vrednosti, libido će podivljati i pokušati da kompenzuje to osećanje. Iz tog razloga, seksualno ponašanje nestabilnih osoba koje dospeju na visoke pozicije u društvu nekad postaje neprihvatljivo sa socijalnog i moralnog aspekta, a u ekstremnim slučajevima poprimi i karakter ozbiljnog nasilja, i kriminogenog ponašanja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru