Sedmorica ozloglašenih, najopasniji putevi na svetu

15 Feb 2016
1057 pregleda

Zamislite vožnju po egzotičnim, ali i prilično urbanim predelima, gde iza krivine nestaje asfalt, put se pretvara u tobogan, a jedan pogled u provaliju ispod otkriva olupine automobila onih kojima je manjkalo vozačke veštine i opreza. Nekim putevima se sa razlogom ređe ide.

Sedmorica ozloglašenih, najopasniji putevi na svetu

Put Severni Jungas - Bolivija

Sa crnim bilansom od preko 200 žrtava svake godine, bolivijski Jungas nosi neslavnu titulu najopasnijeg puta na svetu i kolokvijalni naziv „Put smrti”. Spaja La Paz i Koriko preko visokih litica i kanjona, sa nebrojeno mnogo oštrih krivina i nedovoljnom širinom za takav teren. Kako je u celom svetu poznat kao izuzetno opasna saobraćajnica, moglo bi se zaključiti da vozači na njoj voze sporo i oprezno. To, ipak, nije slučaj. Olupine automobila, kamiona i autobusa koji su se skotrljali niz stene podsećaju na sudbine onih koji su se odvažili da prkose Jungasu.

Put Atlantik - Norveška

Donekle je shvatljivo zašto su neki putevi u stenovitim pasivnim krajevima nebezbedni i opasni, ali šta se desilo Norvežanima? Čini se kao da su jednog jutra ustali sa idejom da naprave veliku krivinu u vazduhu iz koje se put nastavlja pravo u džinovske talase, bez ijednog logičnog opravdanja za ovu saobraćajnu vratolomiju. Put povezuje Kristijansund i Molde, a kod putnika verovatno izaziva kajanje što nisu ostali u Oslu.

Vitimski most - Sibir

Most preko reke Vitim, najveće pritoke reke Lene, dug je samo 570 metara pa ga vozači zovu i „tri minuta straha”. Nekadašnji železnički most širok je skoro koliko i vozilo i nema nikakvo obezbeđenje u vidu ograde. Da zlo bude veće, nalazi se u Sibiru, što znači da je najveći deo godine pokriven debelim slojem snega i leda. I kada je relativno suv, drvena podloga obezbeđuje malo trenja pa praktično nema dana kada je bezbedan za prelaz.

Guoliang - Kina

Doslovni prevod imena ovog puta-tunela dugačkog nešto manje od 2 km je „put koji ne toleriše greške“. Izgradila ga je zajednica 13 lokalnih sela, a mnogi graditelji su svoje živote ostavili na Taihang planini duž čijih strmih ivica se prostire put. Visok je samo 4,5 metra, a širok tek 3,5. I pored umereno frekventnog saobraćaja, najveći broj turista ga poseti pešice, da bi uživali u prelepom pogledu kroz jedan od trideset „prozora“ isečenih u stenama. Ovaj put je izgrađen 1972. godine, kao bezbednija alternativa postojećem putu preko planine Taihang.

Los Libertadores - Argentina/Čile

Prolaz Los Libertadores ima nekoliko zvučnih imena, ali mu najbolje pristaje kolokvijalni naziv Zmijski prolaz (Paso Los Caracoles). Smešten je na planinskom masivu Anda, između Argentine i Čilea, pa lokalna šala kaže „ako ne vozite pažljivo, skotrljaćete se nazad u Čile”.

Fairy Meadows- Pakistan

Sagradili su ga pre više stotina godina meštani sela oko planine Nanga Parbat i nepromenjen služi vekovima. Njegovo ime, koje znači „vilinske livade” može zazvučati kao vrhunska ironija, jer livade nema na vidiku, a vile vas čuvaju dok krstarite ovom nepristupačnom saobraćajnicom dugom 16,2 km. Ipak, na kraju puta se nalazi selo Vilinske Livade, slikovito naselje na visini od 3300 metara iznad nivoa mora. Svetska zdravstvena organizacija je ovaj put rangirala kao drugi najopasniji put na svetu, odmah nakon bolivijskog Jungasa.

Grimzelski klanac - Švajcarska

Iako na slici može delovati kao sasvim pristojna saobraćajnica kroz pitome Alpe, ovaj put dug 38 kilometara koji povezuje kantone Bern i Valais u širokom luku treba izbegavati po lošem vremenu. Prva verzija puta korišćena je još u doba Rimljana, a sve do otvaranja puta Gotvard (1882) korišćen je kao glavna trgovinska ruta kojom su put juga odlazili sir i stoka, a na sever transportovani vino, pirinač, maslinovo ulje i kukuruz. Danas društveno odgovorni i savesni Švajcarci zatvaraju Grimzelski klanac za saobraćaj od oktobra do maja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru