Ebenzer Plejs, najkraća ulica na svetu

12 Dec 2014
498 pregleda

„Dok trepnete, prošli ste kroz Ebenzer Plejs“ piše Ana Vard u svom vodiču kroz neobična mesta u Škotskoj. U tome i jeste posebnost ove ulice, duge samo 2,06 metara. Ona je po Ginisovoj knjizi rekorda najkraća ulica na svetu.

Ebenzer Plejs, najkraća ulica na svetu

Ebenzer Plejs, smeštena između ulica Union i River, ima samo jedan kućni broj, Ebenzer Plejs br. 1, na kome se nalazi ulaz u Bistro, deo hotela Mekej (MacKay's Hotel). Iako je nastala davne 1883. godine, ova ulica je, čini se, dugo bila zaboravljena. Donedavno, rekord najkraće je držala ulica Elgin u Lankaširu, duga 5,2 metara.

Kako su postojale debate da li se ova lokacija uopšte može nazvati ulicom, uvid u stare spise je potvrdio da ona nije nastala kao hir pojedinca, već kao rezultat strogog poštovanja urbanističkih zakona. Graditelju hotela, bogatom povratniku iz Amerike Alaksandru Sinkleru, gradsko veće je naredilo da ulaz u Bistro registruje u ulici sa posebnim nazivom, jer je hotel u kome se Bistro nalazi građen tako da se deo koji gleda na kraj kvarta ne završava običnim zidom, već ima zaseban ulaz u taj objekat. Sinkler je 1883. godine uradio kako mu je naloženo, a ulica je zvanično uvedena u registar četiri godine kasnije.

2006. godine, uoči 120. godišnjice ulice Ebenzer Plejs, Marej Lamont, upravnik hotela Mekej se založio da ulica u gradu Vik na severu Škotske bude upisana u Ginisovu knjigu kao najkraća na svetu.

izvor: Nothing To See Here

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru