Romantična priča jedne škrabotine na steni

22 Feb 2017
1022 pregleda

Priča o steni u malom selu Njuberi u američkoj državi Nju Hempšir, na kojoj je ispisana nežna ljubavna poruka počela je pre tridesetak godina. U to vreme, pokraj puta je postojala mala bela kuća u kojoj je živela šesnaestogodišnja devojka po imenu Grečen.

Romantična priča jedne škrabotine na steni

Njena porodica je imala farmu pilića na kojoj je lepa Grečen svakodnevno pomagala. Omiljena urbana legenda ovog kraja, poznatog po uzgoju koka, kaže da je stidljivi momčić jedne noći po mesečini, četkom i farbom na steni preko puta njene kuće ostavio jasnu ljubavnu poruku, koju bismo bukvalno mogli da prevedemo Pilićarko, volim te.

Sledećeg jutra, devojka je videla grafit, ali do današnjih dana je ostala misterija šta se sa njima dvoma dalje događalo. Da li je slatka Grečen saznala ko je napisao poruku, ili se mladić samo tome nadao? Da li su stupili u kontakt, razmenili sramežljivi pogled, da li su se dopisivali, ukrali poneki poljubac? Niko ne zna.

Devojka je stasala za koledž i napustila rodni kraj, a grafit je ostao. Vreme je prolazilo, slova su bledela pod uticajem vremenskih prilika, a stena zarasla u kupine. Priča bi mogla i tu da se završi, ali nije.

Nekoliko godina kasnije, na istoj steni je osvanula nova poruka „Pilićarko, ja te još uvek volim”. Odjednom, kamen je postao obeležje sela, meštani su sa osmehom i blagonaklonošću gledali na grafit milionima drugih sličan, kao na najveću dragocenost. S vremena na vreme bi neka nevidljiva ruka preko noći raskrčila korov i žbun kupine i osvežila boju na steni, a onda su 1997. godine radnici Odeljenja za saobraćaj bezdušno oribali ljubavnu poruku, jer se neko žalio na „vandalski” grafit. Ali kamen nije ostao jalov predugo. Prkosno i tvrdoglavo, poruka se pojavila ponovo, bojažljiva i hrabra istovremeno.

Ovoga puta, pre nego što su službe Ministarstva za saobraćaj uspele da intervenišu, meštani Njuberija su prikupili preko 200 potpisa i podneli zahtev da se njihov grafit ostavi na miru, pa se tako i dan danas pored druma može videti poruka koja je postala simbol ovog seoceta, za koje, verovatno, mnogi ne bi ni čuli da su se stvari odvijale drugačije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru