Pussy Riot- dve godine zatvora za muzički napad na vrh Kremlja

19 Aug 2012
Autor Mirjana
136 pregleda
Pussy Riot- dve godine zatvora za muzički napad na vrh Kremlja

MOSKVA, 17.08. 2012: Članicama ruskog feminističkog punk- rock benda Pussy Riot - Mariji Alyokhinoj (24), Nadezhdi Tolokonnikovoj (22) i Yekaterini Samutsevich (29), izrečena je kazna od po dve godine zatvora, nakon što su u Khamovnichesky sudu u Moskvi proglašene krivim za huliganstvo motivisano verskom mržnjom.

21. februara 2012. su tri članice benda, uoči izbora Putina za predsjednika Rusije, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans

tokom kojeg su se popele na oltar i otpevale numeru u kojoj traže od Bogorodice da "odnese Putina", a moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, optužile da "veruje u Putina umesto u Boga".

3. marta 2012. su dve učesnice akcije - Marija Aljohina i Nadežda Tolonikova uhapšene i optužene za huliganstvo. 16. marta je uhapšena i treća članica Jekaterina Samuševič. Formalna optužnica protiv tri žene je podnesena 4. juna, a suđenje je završeno 17. augusta kada su proglašene krivima i osuđene na po dve godine zatvora.

Ruska javnost je podeljena kada je reč o ovoj presudi. Religijski duh i verska kultura su u Rusiji uprkos dugoj vladavini komunizma ostali veoma jaki (ruski komunisti su za razliku od drugih istočnoevropskih imali mnogo tolerantniji odnos prema crkvi), te je ovo blasfemično ponašanje mladih umetnica naišlo na osudu dela javnosti. I pored toga, veliki broj ljudi se okupio ispred zgrade suda u Moskvi u znak podrške bendu Pussy Riot. Među njima su istaknute vođe opozicije Aleksej Navalni i Sergej Udalcov, kao i poznati šahista Gari Kasparov.

Aktivisti za ljudska prava i umetnici iz zapadnoevropskih zemalja i Amerike smatraju da optužnica podignuta protiv “vređanja osećanja pravoslavnih vernika i nedostatka poštovanja” grubo krši umetničke slobode i da je presuda politički motivisana.

Među svetskim zvezdama koje su podržale mlade ruske umetnice i podnele javni apel za njihovo oslobađanje su Paul McCartney, Kathleen Hanna, Bjork, bendovi RHCP i Faith No More i mnogi drugi. Pop ikona Madonna je izjavila: “Mislim da umetnost treba da bude i politička. Ako uzmete u obzir istoriju, umetnost je uvek odražavala ono što se događa u društvu. Zato je, za mene, teško razdvojiti ta dva pojma.”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
mikolas, 19 Aug 2012

Takozvani "Aktivisti za ljudska prava" su udarna igla zapadnog sistema na pravoslavni svet. Pod tim sloganom, silom nam se uguravaju trulež i otpad tog istog sistema (pederi, pedofili i raznorazni bogohulnici), jer im je tamo postalo pretesno. Iskoristiti crkvu, HRAM BOŽIJI, za političke igrarije, za mene je isto kao i najboljeg druga zloupotrebiti...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru