Moja zemlja Stradija

05 Oct 2012
Autor Tea
1524 pregleda

“Zar ti ništa ne znaš o toj zemlji? Zar ni po čemu nije čuvena? Kažu da ima u toj zemlji dosta svinja. Zar je samo zbog svinja čuvena? Ima i budalaština mnogo! Dakle, svinje i budalaštine?! Sem svinja, vele da imaju mnogo ministara, koje u penziji, koje na raspoloženju, ali njih ne izvoze. Izvoze samo svinje.”

Moja zemlja Stradija

Radoje Domanović je pripovetku “Stradija” napisao davne 1902. godine. Kako tada, tako i danas, naša zemlja strada.

Prošlo je 12 godina od 5. oktobra kada su u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima, demonstranti iz čitave Srbije stigli na plato ispred Savezne skupštine. Rešena da zauvek raskrsti sa režimom tadašnje vlasti SPS-a, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider tokom ’90-tih i verujući da se bori za neke nove, bolje ljude, koji će ovu zemlju voditi ispravnim putem, ta masa tužnih, nezadovoljnih ljudi, gutajući suzavce i batine, borila se za bolje sutra.

Ako danas građane pitate o tom “boljem sutra”, zasigurno ćete dobiti odgovor:

“Ma, malo sutra”.

SPS je nakon pomirenja sa Demokratskom strankom, ponovo postala prvo deo vladajuće koalicije sa DS-om, a u novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora, predsednik SPS-a Ivica Dačić je na funkciju ministra unutrašnjih poslova dodao još jednu - premijer Srbije.

Demokratska stranka koja je pre 12 godina bila ključna stranka u DOS-u, danas je u opoziciji i teškoj depresiji. Umesto da pogledaju istini u oči, priznaju svoje greške kao i to da su izneverili sve one koji su sa njima šetali, udarali u šerpe, demonstrirali i borili se, oni za svoj poraz okrivljuju intelektualce i “bele listiće”. U pokušaju da ponovo nekako stanu na noge, oni sami sebi unutar svojih redova, podmeću nogu.

Velimir Ilić koji je predvodio demonstrante, danas je na vlasti sa nekadašnjim ljutim protivnicima, nekad radikalima a sada naprednjacima, kao i SPS-om čiji je režim oborio tog 5. oktobra 2000. godine.

U Srbiji se danas živi teže nego ikad, zemlja je pritisnuta sveopštom krizom, duboko podeljena i dosta daleko od vrata EU. Predsednik Srbije je Tomislav Nikolić, lider SPS-a Ivica Dačić predsednik vlade, a najjača stranka u zemlji je Srpska napredna stranka predvođena Aleksandrom Vučićem. Nemamo ni ozbiljnu vlast, ni ozbiljnu opoziciju. O politici čak i ne kruže više vicevi tako karakteristični našem duhu.

“Molim vas, gospodine, recite mi kako se zove ova vaša zemlja?

Niste znali?! - uzviknu onaj i pogleda me s još većim rešpektom i poniznošću.

Stradija! Tako se zove!”

Radoje Domanović, pre tačno 110 godina

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru