Pulicer i Nobel na prodaju, ko daje više?

20 Mar 2014
Autor Tea
304 pregleda

Neke vrednosti, kao što je Nobelova nagrada za mir i Pulicerova nagrada, koje su pripadale ljudima koji su svojom genijalnošću i briljantnim umom zadužili čovečanstvo, danas se stavljaju na doboš.

Pulicer i Nobel na prodaju, ko daje više?

U Baltimoru će 29. marta na aukciji, biti prodate Nobelova nagrada za mir, koju je 1936. godine dobio Karlos Savedra Lamos i prva Pulicerova nagrada za doprinos javnom interesu.

Karlos Savedra je, kao vodeći argentinski akademik koji je u međunarodnom pravu pisao o posledicama azila, kolonizacije, imigracije, arbitraže i međunarodnog mira, bio prvi Latinoamerikanac koji je zbog posredovanja u mirovnim pregovorima u ratu između Bolivije i Paragvaja, dobio Nobelu nagradu za koju će se licitirati na prodaji.

Ovu medalju, čije samo zlato od kojeg je napravljena vredi 9.000 dolara, pronašao je pre 20 godina u jednoj južnoameričkoj zalagaonici američki kolekcionar čije se ime ne navodi. Njena istorijska vrednost je svakako neprocenjiva.

"Imao sam hiljade ideja, a samo jedna se pokazala dobrom. Zadovoljan sam."

Alfred Nobel

Džozef Pulicer je bio strastveni krstaš protiv nepoštene vlade i društveno - ekonomske nejednakosti, vizionar koji je bogato darivao svoju profesiju, počevši od inovativnih novina “New York World” i “St. Louis Post-Dispatch” koje su preoblikovale novinarstvo, do ustanovljavanja Pulicerove nagrade 1917. godine. Ovo značajno priznanje se od tada do danas dodeljuje svake godine za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i muzici.

Aukcijska kuća “Staks Bauvers” će na istoj aukciji ponuditi prvu Pulicerovu nagradu za doprinos javnom interesu, koja je 1932. godine dodeljena “Njujork vorld - telegramu”. Ovaj list je 1966. godine ugašen, a ugledna nagrada koju je zasluženo dobio će biti prodata po principu "ko da više".

"Ubeđen sam da moj odlazak neće uticati na temeljne principe mojih redakcija:

1. Uvek se boriti za napredak i reforme, 2. ne podnositi nepravdu ili korupciju, 3. uvek se boriti protiv demagoga na svim stranama, 4. ne pripadati nijednoj političkoj stranci, 5. uvek se protiviti privilegovanoj kasti i pljačkašima javnosti, 6. ostati posvećen javnim interesima, uvek biti drastično nezavisan!“

Džozef Pulicer

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru