Malala, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir

11 Oct 2014
Autor Tea
1220 pregleda

Nobelova nagrada za mir 2014. je dodeljena pakistanskoj devojčici Malali Jusufzeji i indijskom borcu za prava deteta Kailašu Satiartiju za „njihovu borbu protiv represije nad decom i mladima, kao i za prava sve dece na obrazovanje”.

Malala, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir

Zbog nezaustavive borbe za spas dece i mladih od ropstva, kao i dugogodišnjeg zalaganja za pravo sve dece na obrazovanje, devojčici koja je prethodne godine bila jedan od favorita Malali Jusufzej, dodeljena je Nobelova nagrada za mir, čime je sa svojih 17 godina postala najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade.

Malala je sa svojih 12 godina počela da vodi kampanju za pravo na obrazovanje devojčica u Pakistanu. Pod pseudonimom Gul Makai je za BBC pisala blog u kome je opisivala život pod talibanskom okupacijom. Zbog svoje hrabrosti i neprekidne borbe, 2012. je bila meta talibana koji su ušavši u školski autobus prozvali njeno ime, a kada se odazvala u nju su ispaljena tri hica, od kojih ju je jedan pogodio u lice. I nakon duge i teške rehabilitacije u bolnici u Engleskoj, ona je odlučno nastavila svoju borbu čime je dobila široku međunarodnu podršku i postala simbol borbe za obrazovanje žena pod represijom talibana.

„Uprkos mladosti, Malala je svojim primerom pokazala da deca i mladi ljudi mogu i sami da doprinesu poboljšanju situacije. Činila je to u najopasnijim uslovima. Tokom svoje herojske borbe, postala je glavni glasnogovornik prava devojčica na obrazovanje”, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Drugi dobitnik Nobelove nagrade za mir 2014, šezdesetogodišnji Kajlaš Satijarti, je istaknuti borac za prava dece u Indiji i predvodnik protesta protiv izrabljivanja dece zbog sticanja finansijske koristi.

Organizacija „Bačpan bačao andolan” koju on predvodi je uspela da oslobodi preko 80.000 dece iz radnog zatočeništva i da pomogne njihovu reintegraciju u društvo.

Kako smatra da radna eksploatacija dece stvara niz socijalnih problema kao što su siromaštvo, nezaposlenost, nepismenost i nekontrolisan rast populacije, na njegovu inicijativu doneti su brojni zakoni u Indiji koji čine veliki napredak države u borbi protiv ove pojave.

„Satijarti promoviše ideje nekadašnjeg vođe naroda Indije Mahatme Gandija i bio je lider mirnih protesta koji su za cilj imali borbu protiv teške eksploatacije dece radi finansijske dobiti”, naveo je Nobelov komitet.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru