Miodrag Lovrić: Statistika je gramatika nauke

04 Apr 2013
Autor Tea
689 pregleda

Projekat “Međunarodna enciklopedija statističkih nauka”, koji je do sada ostao prilično nezabeležen kod nas, danas kada je njen autor profesor Miodrag Lovrić, nominovan za Nobelovu nagradu za mir, odjednom postaje vest dana na svim medijima.

Miodrag Lovrić: Statistika je gramatika nauke

Kao profesor statistike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, prof. Lovrić je postao svestan da mnogi studenti ne vole statistiku. Upravo to saznanje je bilo pokretač koji ga je nagnao da učini nešto revolucionarno za ovu oblast. Danas je jedini statističar koji je ikada predložen za Nobelovu nagradu za mir.

Sa ciljem da ukaže na to da je statistika gramatika nauke, prof. Lovrić je projektom “Međunarodna enciklopedija statističkih nauka” uspeo da sjedini 620 najpoznatijih autora iz 105 zemalja i šest kontinenata, učinivši na taj način jednu čvrstu vezu bratstva među narodima čitavog sveta, bez obzira na veru, naciju, kulturu i ekonomski status.

Ovo kapitalno delo je nastajalo tokom 7 godina intezivnog rada. Pomagali su mu najbolji stručnjaci iz svih delova sveta iz oblasti: astronomija, biologija, psihologija, medicina, pedagogija i genetika, koji su pisali radove na temu koju im je on zadao, a onda je profesor kombinovao radove iz Amerike i Rusije, Avganistana i Pakistana, Izraela i Palestine, i na taj način objedinio veliki broj zemalja koje se nalaze u ratovima.

Svi kojima se profesor obratio za pomoć su prepoznali značaj enciklopedije i rado profesoru izašli u susret. Među njima su i 4 dobitnika Nobelove nagrade kao i Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Nažalost, jedino je izostala bilo kakva podrška nadležnih u Srbiji. Iz tog razloga, enciklopedija je štampana u Berlinu i Njujorku, a kod nas se o njoj do sada veoma malo znalo.

Za Nobelovu nagradu za mir profesora Lovrića su predložili rektor Univerziteta u Mičigenu, nekoliko senatora iste američke države i rektor univerziteta u Hajderabadu u Indiji. U obrazloženju kandidature navedeno je da “niko do sada nije uspeo da ujedini toliko zemalja i naučnika u jednom projektu”, što je i prvi i najvažniji kriterijum za nagradu.

Profesor Miodrag Lovrić predaje statistiku kao redovan gost profesor na univerzitetu u Australiji, Indiji, Hongkongu i na Malti. Ukoliko dobije ovo najprestižnije međunarodno priznanje, radosnu vest će dočekati u Brazilu, u koji uskoro odlazi na godinu dana kao gostujući profesor.

Profesora Miodraga Lovrića su njegovi studenti podstakli da stvori kapitalno delo, a kako ova tri toma nisu prevedena kod nas, nadajmo se da će bar budući studenti moći uskoro da ovu enciklopediju čitaju na maternjem, srpskom jeziku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Thomas Fisher, 05 Apr 2013

BRAVO!! Ova vest je danas objavljena u skoro svim medijima u Srbiji, ali ste Vi jedini uspeli da prezentirate na kondenzovan nacin sve sustinske cinjenice. Za sve gradjane nase zemlje i Vase cenjene citaoce, a vezano za nominaciju, najbolje bi bilo kada bi se na drzavnoj televiziji, u udarnom terminu, reprizirala emisija prikazana na televiziji Kragujevac pre dva dana; molim moderatora da dozovli ovaj link kako bi svi zainteresovani mogli da pogledaju emisiju i bolje upoznaju naseg kandidata za Nobela: http://www.rtk.co.rs/televizija/sugradjani/item/8672-sugradjani-prof-lovric-kandidat-za-nobela Hvala unapred i veliko postovanje!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru