Prljavo Kazalište oduševilo beogradsku publiku

23 Dec 2012
Autor Tea
138 pregleda

Uprkos špekulacijama u medijima naznačenih kao „događaj visokog rizika“, Prljavo Kazalište je posle dvadesetšest godina noćas nastupilo u Beogradu, pred prepunom Kombank Arenom. Umesto „očekivanog ekcesa“, beogradska publika ih je ispratila ovacijama.

Prljavo Kazalište oduševilo beogradsku publiku

Prljavo Kazalište, jedna od legendarnih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, noćas je oduševila beogradsku publiku pokazavši po ko zna koji put da je sve oko nas samo "crno beli svet".

Koncert je najavila „Radio Dubrava“ dok je na bini projektovan sat koji je zajedno sa publikom odbrojavao sekunde do izlaska čuvenog benda na scenu. Već uz pozdravni tekst „Dobro veče Beograde“ muzičari su od publike dobili „dobar vetar u ledja“. Da nije sve „lako samo kada si mlad“ uskoro su pokazali Jasenko Houra i Davorin Bogović koji su pevajući i svirajući čuvenu pesmu trčali, skakali pa i ležeći vozili bicikl na sceni.

Zatim je usledila kompilacija legendarnih balada: “Tu noć kad si se udavala”, “Na badnje veče”, “Iz nekih starih razloga” a “Ako tražiš nekoga, onda ja sam čovjek za tebe” je Davorin pevao lepim devojkama skočivši u publiku.

Potom su se u Areni začuli akordi pesme “Ruža Hrvatska” koju je beogradska publika nagradila aplauzom a kojom je Jasenko Houra, baš kao “heroj koji je promenio čitav svet” dokazao onima koji se još uvek nisu umorili od politčkih konotacija ovog koncerta da nisu u pravu. Po njegovim rečima, ova pesma je posvećena njegovoj majci a drugi su je iskoristili za nacionalne interese. Nakon odsvirane pesme na Hourovo pitanje: „Jeste li i dalje dobro raspoloženi, da li je sve u redu?“ usledio je jasan i glasan odgovor publike: „DA!“

Grupa „Prljavo Kazalište“ je nastala 1977. godine u Zagrebu pod jakim uticajem panka i Alan Forda. Pank im je donekle odredio muzički pravac a samo ime benda čuveni strip u kome družina T.N.T odlazi u pozorište pod nazivom „Prljavo Kazaliste“. Baš tako pompezno, kao u pozorištu se završio ovaj spektakularni nastup.

Houra se našalio da je pred dolazak u Beograd dobio zadatak da napiše novu himnu za Evropsku Uniju. Objašnjavajući publici kako je više puta pokušavao pa odustajao, jer mu se muzika nije činila adekvatnom, zamolio je prisutne u Kombank Areni da mu pomognu. Tako se noćas rodila „nova himna EU“ čiji tekst pesme glasi: „Mi pijemo, celi dan i noć“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru