Brajan Feri, doktor muzike

16 Jul 2014
Autor Tea
676 pregleda

Zbog doprinosa u svetskoj muzici, univerzitet u Njukaslu je svom bivšem studentu Brajan Feriju, koji je na istom diplomirao likovnu umetnost početkom 70-ih godina, uručio počasni doktorat iz muzike, čime je poznati muzičar zvanično postao „doktor muzike“.

Brajan Feri, doktor muzike

Mada je sve upućivalo na to da će Brajan kada poraste postati farmer poput njegovog oca koji je imao farmu ponija, on se odlučio za umetnost. Upisao primenjenu likovnu umetnost na Royal College of Art, ali se već tokom studija u njemu probudila i ljubav prema muzici. Još tokom studiranja je počeo da komponuje, a veoma brzo nakon što je 1968. diplomirao, Brajan Feri je postao frontmen grupe Roxy Music.

Ovaj slavni muzičar je sve ove godine negovao muziku koju karakteriše originalna vokalna boja sa prefinjenim nastupom na sceni, a njegov vizuelni indetitet, od izbora garderobe svih članova grupe do omota ploče, uvek je krasila savremena elegancija.

Prvi debi singl Virginia Plain su kritičari ocenili kao pravac moderne popularne muzike sa elementima progresivnog roka praćenog avangardom, a potom je Roxy Music otvorila put jednom novom muzičkom pravcu koji je kasnije nazvan novi romantizam.

Ferijeva sposobnost da brilijantno pomeša različite muzičke stilove, dovela ga je do toga da je većina od 13 njegovih solo albuma dostigla platinaste tiraže, a legendarne pesme poput Let’s Stick Together, Slave to Love, Don’t Stop the Dance, I Put a S;ell on You, Jealous Gay, Avalon, su samo neke od hitova koje se odavno nalaze na svim svetskim top listama.

Dok se kod nas u poslednje vreme skeptično gleda na sticanje novih akademskih titula, Brajan Feri je zaslužno za celokupno stvaralašto i doprinos na svetskoj muzičkoj sceni nagrađen počasnim doktoratom iz muzike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru