Mladenovićeva ulica u Novom Zagrebu

27 Oct 2012
Autor Tea
441 pregleda

U čast pokojnog frontmena beogradske grupe Ekatarina Velika (EKV), u Zagrebu će jedna ulica, trg ili plato, dobiti ime Milan Mladenović. Naziv ulice je predložio građanin koji se nada da bi uskoro ceo jedan kvart mogao da nosi imena po preminulim rock-umetnicima.Imati takvo naselje bio bi civilizacijski i kulturni iskorak. No zasad nemamo dovoljno imena za tako nešto - nasreću, malo je pokojnih rock umetnika”, rekao je Marin Knezović, predsednik odbora.

Mladenovićeva ulica u Novom Zagrebu

Podsećanja radi, Milan Mladenović je rođen 1958.godine u Zagrebu.  U svojoj šestoj godini se preselio u Sarajevo, a 1970. godine dolazi u Beograd, gde uskoro osniva svoj prvi bend „Limunovo drvo“ zajedno sa Dragomirom Mihajlovićem Gagijem. Grupu EKV, koja je osamdesetih i devedesetih imala izuzetno veliki uticaj na pop-rock scenu u Jugoslaviji, osniva nešto kasnije 1981.godine. Preminuo je 5.novembra 1994. u Beogradu u 36. godini života.

Plato Milana Mladenovića od juna 2011. godine već postoji u Beogradu. Nalazi se na adresi Dečanska 22, odnosno ispred ulaza u Dom omladine iz ove ulice.  Sada će naš legendarni dečko dobiti ulicu i u Zagrebu.

Iako je HDZ zahtevala da se donošenje ovakve odluke odloži, jer prema njima Mladenović ne ispunjava kriterijume zbog kojih bi jedna ulica nosila ime po njemu, kao i zbog toga što EKV po njima nija bila toliko popularna u Hrvatskoj, gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova je ovaj predlog prihvatio, što znači da je čuveni roker dobio svoju ulicu u Novom Zagrebu, tačnije u naselju Jekuševac.

Znajući da je i danas veliki broj mladih rok grupa pod velikim uticajem muzike koju je svirala EKV, grupa čije su sve pesme postale večne, kao i da po svim anketama na teritoriji bivše Jugoslavije EKV spada u jednu od najboljih grupa svih vremena na ovim prostorima, pitam se koju vrstu muzike je slušala i sluša Margareta Mađerić, šefica odborničkog kluba HDZ u skupštini grada Zagreba koja je kategorički bila protiv ove odluke, a kada je ona ipak izglasana dodala: "Imenovanje je došlo zbog hira pojedinih odbornika".

“Zatvaram oči i gledam unutra, moje sumnje su glupe i postajem siguranda, to je stvaran svet oko mene, samo čekam da prodje”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru