Posao lekara sa platom od 250000 € za koji nema kandidata

01 Mar 2016
3062 pregleda

Obično čitamo o ljudima koji godinama pokušavaju da pronađu pristojan posao, po mogućnosti u svojoj struci. Nezaposlenost nije samo jedna od najaktuelnijih domaćih tema, taj problem je danas zahvatio ceo svet. Jedan neobičan oglas za posao na Novom Zelandu izazvao je ovih dana ogromnu pažnju širom sveta.

Posao lekara sa platom od 250000 € za koji nema kandidata

Vlasnici male porodične klinike, Tokoroa Family Health, već dve godine pokušavaju da zaposle lekara, specijalistu opšte prakse, kojem nude godišnju platu od 250000 € (400000 australijskih $), tri meseca godišnjeg odmora, bez noćnih smena i rada vikendom. Jedini problem u ovoj idiličnoj ponudi je što se klinika nalazi u gradiću Tokoroa, u regionu Vaikato na Severnom ostrvu Novog Zelanda. Ukratko, nedođija.

Na klinici radi još šest lekara različitih specijalnosti, ali najposećenije odeljenje opšte prakse godinama posrće pod teretom velikog broja pacijenata. Nakon dve godine bezuspešne potrage za iskusnim lekarom koji bi preuzeo deo posla, suvlasnik klinike dr Alan Keni je odlučio da ponudi ovako primamljivu platu. Međutim, nakon prve objave oglasa, 20. februara ove godine, našao se u još većem problemu. Zatrpan je prijavama lekara iz Brazila, Poljske, Ukrajine, Indije, Bosne i Francuske. Kako sam kaže, 99% zainteresovanih je odbio več nakon čitanja nekoliko rečenica njihove radne biografije:

„Ovaj konkurs me je doveo na rub očaja. Kada sam eliminisao lekare koji ne govore engleski jezik i one koji imaju vrlo malo radnog iskustva, lista je spala na nekoliko imena. Još više su me potresle reakcije mojih sugrađana, koji su putem ovog konkursa dobili uvid u to kolike su zarade lekara, te sam razočaran i njihovim komentarima punim osude”.

Dr Keni ima 61 godinu. Ne pamti kada je otišao na godišnji odmor jer nema kome da poveri preko 6000 korisnika njegove klinike. Dnevno primi i do 40 pacijenata, duplo više od optimuma koji sugeriše nacionalna zdravstvena politika Novog Zelanda. Radi od jutra do mraka, bez pauze. Svestan je da taj problem ne bi imao da živi u Oklandu, ili bilo kom većem gradu. Nažalost, iskusni lekari sa Novog Zelanda vide gradić Tokoroa sa 13600 stanovnika kao slepu ulicu u svojoj profesiji, i nisu spremni da se odreknu usavršavanja na velikim klinikama i napredovanja u profesiji.

„Nudim im platu duplo veću od prosečne jer imam mogućnosti za to. Svoju praksu sam razvijao godinama i na listi imam mnogo više pacijenata nego što mogu da primim. Biće teško onome ko dođe da radi sa mnom, a da ne govorim koliko posla će imati kad se penzionišem” - objasnio je dr Keni ovu „nepristojnu ponudu”.

Izvor: NZ Herald i NZ Doctor

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Ivana Djordjevic, 08 Jun 2017

Molim vas sajt ili kontakt za ovaj posao. Interesuje me sve o ovom poslu Uz postovanje dr Ivana Djordjevic

Odgovori
 
Predrag Ilic, 20 Nov 2017

Posto sam u Srbiji izgubio posao posle 30 god radnog staza rad na pustom ostrvu bi za mene bio raj.Imam internacionalnog iskustva-5 godina rada za UNMIK, govorim dobro engleski.Molim sajt ili eventualni kontakt za ovaj posao.Pozdrav dr Predrag Ilic,specijalista opste medicine ili general praktitioner/GP/.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru