Miloš Stanković - genije za kojeg u Srbiji nema mesta

18 Jan 2013
Autor Tea
2412 pregleda

Posle brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, naš mladi naučnik iz Zemuna, Miloš Stanković, vratio se sa Svetskog kongresa genija krajem prošle godine sa titulom “svetskog genija”.

Za neverovati je da je takva mlada osoba kod nas i dalje nezaposlena.

Miloš Stanković - genije za kojeg u Srbiji nema mesta

Desetogodišnja karijera našeg najmlađeg pronalazača je započela kao hobi, a onda se taj hobi pretvorio u rad na ozbiljnim pronalascima koji su Milošu doneli brojna svetska priznanja i nagrade. Do sada je učestvovao na mnogim međunarodnim naučnim konferencijama u Rusiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švedskoj, Kini i Americi i "pokupio" stotinak nagrada.

Da se osvrnemo samo na prošlu godinu.

Na Međunarodnom sajmu pronalazaka i inovacionih tehnologija "Arhimed 2012", u Moskvi, dobio je najviše priznanje - "Zlatni orden" za kreativnost. U martu je postao redovan član Ruske Međunarodne Akademije nauka i dobio orden i počasnu titulu "viteza nauke". Kada je u Taipei-u (Tajvan) na III Međunarodnoj konferenciji inovacija i izuma „Globalna budućnost – Životna sredina i zdravlje”, koja se održala u avgustu, naš najmladi naučnik osvojio dve zlatne medalje i specijalnu nagradu za najbolje projekte na konferenciji, stigao mu je poziv za Svetski kongres genija u Tokiju. Tamo je krajem prošle godine, u trci sa 160 inovatora sa svih meridijana, naš pronalazač osvojio titulu "svetskog genija". Nagrađen je za celokupan dosadašnji rad na ekološkim projektima, kao i na projektima vezanim za energetiku i zaštitu životne sredine na industrijskim dimnjacima.

Početkom decembra prošle godine, Milošu je kao osobi koja se izdvaja svojim autentičnim i pozitivnim stavom prema životu i radu i koje kao takve treba da budu uzor mladima i opštoj javnosti, dodeljena i nagrada “Ličnost životnog stila za 2012 godinu” u Kolarčevoj zadužbini.

Ličnost životnog stila i svetski genije, živi sa roditeljima i bratom u malom stanu u Zemunu. Novac zarađuje od honorarnih poslova, koje ponekad dobije. Za kartu na Tajvan, otac je prodao "opel astru", dok mu je za put u Japan pomogao prijatelj. Svoje pronalaske je izumeo u skromnih 15 kvadrata podruma zgrade u kojoj stanuje.

On je zadovoljan svojim rezultatima, ali kaže da nažalost previše energije troši na obezbeđivanju sredstava za veoma skupa putovanja, što kod drugih nije slučaj jer njima troškove pokrivaju njihove države.

Vidi li još iko ono što nama ovde bode oči?

Genije je onaj ko pomeri granice razumevanja sveta oko nas pa i nas samih. Izgleda se nije rodio genije koji će nadležnima u Srbiji zatvoriti “granice zapošljavanja preko partijskih i kumovskih veza”, te dati priliku za rad kvalitetnim mladim ljudima. Dok se druge države bore da ovakve mlade ljude ne samo zadrže, već i vežu za sebe, u Srbiji je ovakav dečko nezaposlen.

“Zašto naši ljudi masovno odlaze u inostranstvo? Zato što je svetu svaka pomoć dobrodošla, a nama pomoći nema“ – Aleksandar Baljak

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

11 komentara

 
Tomas Hokenberi, 19 Jan 2013

Ne radi se ovde ni o kakvom geniju, osim o geniju prevare. Neverovatno je kako nasi mediji i publika prihvataju poptupno nekriticki tvrdnje raznih prevaranata. Skup svetskih genija organizuje "otkaceni sarlatan" Josiro Nakamatsu koji okuplja "genijalce" slicne sebi. Nijedan ozbiljan pronalazac koji drzi do sebe ne bi isticao takvu "titulu". Milos Stankovic medjutim nije ozbiljan pronalazac vec ozbiljan prevarant, poput "satelit" Vlajkovica. Koristi naivnost (i totalnu naucnu nepismenost) novinara da bi kojekakve potvrde o ucescima na skupovima (koje dobijaju svi ucesnici sa kotizacijom) poturio kao nagrade i plakete. Prica price o fantasticnim pronalascima vec godinama, i sve vreme ceka da ga FINANSIRA DRZAVA. Pronalazac sa tolikim brojem fantasticnih pronalazaka (od kojih su neki inace pronadjeni jos pre vise od 100 godina -- elektrostaticki filter) bi mogao da proda jedan od njih zainteresovanim stranim firmamam i da od dobijenog novca finansira svoja istrazivanja. Zasto se to ne desava? Pa zato sto ni pronalazaka ni interesovanja stranih firmi nema. Sve sto zeli Milos Stankovic jeste da nekako na prevaru izmami novac ovde. Zato je u celu pricu ubacen "patriotski element". Znajuci kako je nizak nivo naucnog i tehnickog obrazovanja kako publike tako i onih koji odlucuju (vlada, ministarstva itd) vrlo je moguce da ce u tome i uspeti.

Odgovori
 
Остоја Генијалац Рајић, 29 Jun 2013

Kod nas paničari dobro prolaze, a praktičare proganjaju, jer paničara ima većina koji samo dižu prašinu i peru novac,a neznaju ništa praktično da naprave. Onaj ko ima samo priču ,a nema praksu je polupismen i obratno, a to su uglavno prevaranti. Kad bi doktor hirurg samo znao teoriju , a ne i praksu , svi pacijenti bi pomrli na operaciji i u tom smislu se može objasniti i pronalazači i drugi akademici koji neznaju ništa da naprave osim prazne priče. Bilo koja akademija , NVO ili državna ako nema rezultata koji se vide kao proizvod na tržištu su prevaranti i obmanitelji. Razlika je u tome što državne obmanitelje plaća budžet redovno ,a NVO akademije ponešto i one uzimaju veliku članarinu , koju uglavnom troše njihovi rukovodioci. Suština je da ni jedni ni drugi nemaju praktično znanje koje mogu da stave u proizvodnju i reše ne zaposlenost u Srbiji

Odgovori
 
Tomas Hokenberi, 29 Jun 2013

A sta bi to bili "panicari" a sta "prakticari"? I u koju grupu ubrajas PREVARANTE tipa Milosa Stankovica? Apropo teorije i prakse: Nema prakse bez teorije. Hirurg koji ne poznaje medicinske nauke (teoriju) nije hirurg vec samo obican kasapin.

Odgovori
 
Ostoja, 11 Aug 2013

Paničari su oni koji misle nešto da znaju i samo pričaju u prazno, a praktičari su oni koji znaju teoriju , pričaju i naprave posao. Miloša znam lično i on hvata na galamu i novinarska oduševljenja,a ništa nema u praksi napravljeno da bi se moglo prodati i koristiti ni njemu ,narodu i društvu.To je čista prevera , navlakuša javnosti i tako sramoti i ostale dobre pronalazače,naučnike i kreativne građane Srbije. Bez teorije nema ni kvalitetne prakse ni obratno, odnosno nema primenljivog proizvoda za potrošače. Ja lično imama firmu koja se bavi razvojem i istraživanjem i dobro znam šta znači izmisliti,konstruisati i napraviti proizvod , a to je težek i skup posao ,kojeg samo ko proba može da razume i pravu istinu/gotov primenljiv proizvod/ o tome. Svi mogu probati ono što pričaju , pa će da vide kako je i tu se priča menja. Svi oni koji neznaju napraviti su samo goli prevaranti,a tu je i Miloš.

Odgovori
 
Stojce, 10 May 2016

Ja ovom Ostoji ne verujem iz prostog razloga sto je nepismen.

 
Ostoja, 19 Oct 2013

Od velike naše pameti i znanja samo uvozimo stranu robu i lažemo sami sebe , hajde Miloše pokaži šta si napravio i gde se to može kupiti na tržištu.Auspuh koji sam ja napravio si ukrao i odneo u Rusiji i dobio nagradu. Zar te nije sramota, znaš šta smo se dogovorili u tvojoj kući u Zemunu i tvoj otac i majka su bili prisutni,a stalno si izbegavao da potpišeš ugovor. Da si ga potpisao ja bi ti pomogao da auspuh proizvodimo, jer je moj izum auspuha koji u sebi ima aktivni ugalj ,a kojeg sam ja kupio iz Trajala KRUŠEVAC i napravio auspuh KOD MARIĆA U NOVIM BANOVCIMA KOJI JE PREUZEO POSAO OD SVOG OCA KOJI JE UMRO , A OSTALE SU MAŠINE SINU.HTIO SAM DA TI POMOGNEM I DA TE UVEDEM U PPOSAO , A TI SI ME PREVARIO . ALI NEMAŠ TI POJMA O ŽIVOTU , TI IMAŠ SAMO PRAZNE PRIČE KOJE U SRBIJI CVETAJU. MORA DOĆI KRAJ I LOPOVIMA. SMATRAO SAM D ASI MLAD I DA TREBA MLADIMA POMOĆI I ZATO SAM TE UVUKAO U PROJEKAT , JER TI SI PRIČAO O NEKOM AUSPUHU GDE JE UNUTRA ELEKTRONIKA KOJA SAKUPLJA OLOVO , AJA SAM TI POKAZAO AUSPUH NA AKTIVNI UGALJ KOJI SE NALAZI U GASMASKAMA KOJE SAM U ARMIJI KORISTIO I TO SI PRVI PUT SAZNAO OD MENE I POČEO DA PRIČAŠ I HVALIŠ SE NA INTRNETU , SRMA TE BILO ,ALI IMA BOGA .

Odgovori
 
Ostoja, 15 Feb 2014

MILOŠ JE ODNEO MOJ AUSPUH , KOJEG SAM JA IZMISLIO I NAPRAVIO , AON JJE SAMO POSMATRAO U MOJOJ RADIONICI I STAVIO GA NA INTERNET I PROGLASIO KAO NJEGOV. ZNAČI UKRAO MI PRONALAZAK I PROSLAVIO SE. JA SAM OD MILOJE ZAKIĆ ISPITAO IMA LI SMISLA U AUSPUH STAVITI AKTIVNI UGALJ I ONI SU REKLI DA MOŽE I POSLALI MI DVA KG. JEDAN ZA VODU , ADRUGI Z AVAZDUH . I JA SAM OTIŠAO KOD MARIĆA KOJI S EBAVI PROIZVODNJOM AUSPUHA , JER IMA SVU OPREMU ,KOJU MU JE OTAC OSTAIO , A SARAĐIVALI SMO PO TOM PITANJU I MARIĆ MI JE NAPRAVIO NA NJEGOVIM MAŠINAMA OSNOVNU KUTIJU , A JA SAM POSTAVIO AKTIVNI UGALJ I OMOGUĆIO D ASE AUSPUH MOŽE OTVARATI I MENJATI FILTER I MILOŠ JE STALNO BIO PRISUTAN I POSMATRAO I . POSLA NEKO VREME ODNIO SAM NA BIZNIS BAZU N ASAVEZ PRONALAZAČA SRBIJE I LJUBICA JE HTELA D ADA ZAJEDNIČKU DIPLOMU, ALI ON JE NJU UBEDIO BEZ MOG PRISUSTVA I ONA JE DALA SAMO NJEMU , A MENI JE OBEĆALA D AĆE DATI DIPLOMU ZA AUSPUH I JOŠ DO DANAS NIJE DALA , ALI IMA UPISANO U SAVEZU D AJE AUSPUH DONEO OSTOJA I MILOŠ. ON J EOTIŠAO U RUSIJU I PRIKAZAO D AJE NJEGOV I DOBIO VELIKE NAGRADE . MILOŠ JE MENE PRERADIO I PREVARIO. ON J EPREVARANT.

Odgovori
 
Daniel, 07 May 2021

Zdravo ostoja. Batali lopove, toga le uvek bilo I uvek CE biti Ali ti traju kratko. Ako mislis da je tvoj auspuh ili nesto sto se moze konercijalizirati, ili ako imas druge dobre izume, Javi se meni da bi pricali. Za razliku od prevaranta , moja firma he spremna da zastiti izumitelja preko dogovora. Moja email address je mstd999d@gmail.com Sretno svima I pozdrav

Odgovori
 
Ostoja, 10 May 2016

Potvrda , da je neko genije, nije prazna priča , nego fabrika koju je svojom genijalnošću sagradio investicijama koji su takvom geniju poverovali i uložili novac. Sve drugo je samo prazna priča pokrivena pranjem novca iz nekih izvora , bog zna kojih. https://www.youtube.com/watch?v=l-7-oRG-ipM https://www.youtube.com/watch?v=G1VJNlqKsZQ https://www.youtube.com/watch?v=HsVVv8Jz_Rk https://www.youtube.com/watch?v=HtaRKd9rmj0 osim toga otvorio sam prodavnicu znanja u POŽEŠKOJ 128 A BA BANOVOM BRDU.

Odgovori
 
Safet Safetovic, 27 Apr 2020

Auspuh je moj izum i dao sam ga Milosu da ga promovise, ne sirite lazi. Ja imam patent za auspuh, al zbog velikog procenta koji je Milos trazio sam ga povukao, i krenuo u spostvenu proizvodnju.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru