Policajci od kartona

12 Apr 2014
285 pregleda

Oni rade sedam dana nedeljno, 24h sata na dan, bez obzira na vremenske uslove. Ne traže platu ni beneficije. Postavljeni su na ulice indijskog grada Bangalora kao deo strategije za smanjenje broja saobraćajnih prekršaja.

Policajci od kartona

Iako broj vlasnika automobila u Indiji nije veliki u pređenju sa strahovito brojnom populacijom saobraćajne gužve su svakodnevnica, način vožnje na nivou ruskog ruleta, a broj žrtava nesavesnih vozača zabrinjavajući. Istraživanja su pokazala da je neophodno 6,000 policajaca da bi se pod kontrolom držao saobraćajni haos Bangalora, IT centra Indije, ali njihov broj je sada upola manji. Pošto nisu u mogućnosti da zaposle veći broj čuvara reda, vlasti ovog grada su došle na neobičnu ideju koja zahteva minimalne troškove.

Na prometnim mestima u gradu inicijalno su postavljena tri policajca od kartona, a kako se strategija pokazala kao uspešna, na ulicama Bangalora je u toku „instaliranje“ još lažnih policajaca. Iako deluje besmisleno, ovaj potez ima logično objašnjenje. Sa distance vozači teško procenjuju da li na raskrnici stoji lažni ili pravi policajac, pa refleksno uspore. Kako bi sprečili da se građani naviknu da je policajac na određenom mestu lažan, policijske vlasti često menjaju lokacije svojih „kolega“ i koristeći naizmenično lažne i prave policajce.

Ipak, skorašnja dešavanja pokazuju da građani uvek doskoče vlastima. Jedan policajac od kartona je „kidnapovan“ i izgubio mu se svaki trag. Duhoviti Indijci ne prezaju ni od drugih vidova podsmeha ovoj akciji policije, tako je jedna sredovečna dama iz predgrađa za drvo ispred svoje kuće privezala lutku na naduvavanje, tvrdeći da ona pomaže da vozači uspore na pešačkom prelazu u blizini njene kuće.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru