Plutajući ledeni breg se urušio za samo nekoliko sekundi

29 Jul 2014
Autor Tea
320 pregleda

Kakvu potencijalnu opasnost po brodove predstavljaju plutajući ledeni bregovi koji su se odvojili od pokrivača, nedavno je kamerom zabeležio jedan kanadski bračni par.

Plutajući ledeni breg se urušio za samo nekoliko sekundi

Već dugo naučnici upozoravaju da će, usled globalnog otopljavanja na Zemlji, doći do toga da će se kanadski Arktik vratiti u uslove koji su postojali pre nekoliko hiljada godina. Pre desetak godina se ledeni greben Serson, prvo smanjio sa 205 km2 na dva odvojena dela, koja su nakon toga tokom leta gotovo potpuno nestala.

Dok je prošle nedelje Kanađanka Vanda Sted, sa ostrva Njufaundlend, uživala krstareći po zalivu sa svojim suprugom, dogodilo se nešto što ih je u isto vreme fasciniralo i veoma uplašilo.

Tokom plovidbe su uživali u brojnim plutajućim ledenim bregovima pored kojih su prolazili, sve dok jedan od njih nije počeo da puca, a potom se u roku od samo nekoliko sekundi, praveći snažne talase, potpuno urušio.

Kakva je snaga prirode koja se buni usled globalnog zagrevanja i koliko može da bude opasna, na primeru jednog omanjeg ledenog brega Vanda je zabeležila kamerom i postavila na Youtube.

Naučnici trenutno prate kretanje jednog od desetine poznatih plutajučih ledenih bregova koji se odlomio od antarktičkog glečera. Nazvan B31, ovaj breg veličine 660 km2 se uputio ka otvorenom moru i za sada ne predstavlja opasnost po brodove.

Nakon prizora koji je Vanda snimila, možemo samo da pretpostavimo kako bi izgledalo urušavanje ledenog brega čija veličina je šest puta veća od Menhetna.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru