Velvičija, biljka koja se samo pravi mrtva

11 Mar 2017
3257 pregleda

Velvičija (Welwitschia mirabilis) je biljka koja nas neće opčiniti ni svojom lepotom jer izgleda kao da je pregazio kamion, a ni svojim mirisom. Uprkos tome ona zauzima značajno mesto u biljnom svetu, a ponosno se smestila i na grb Namibije.

Velvičija, biljka koja se samo pravi mrtva

Raste samo u suvim pustinjama Angole i Namibije do 100km udaljenosti od Atlanskog okeana. Ime je dobila po austrijskom lekaru u botaničaru Fridrihu Velviču (Friedrich Welwitsch) koji ju je otkrio 1859. godine. Iako ne izgleda tako, velvičija je zapravo drvo i može da doživi duboku starost.

Biljka se sastoji od vretenastog korena, stabla i samo dva lista koji rastu kao nokti, uvijaju se, a kako biljka stari, na vrhovima se habaju, odumiru, cepaju i prepliću, čime se stiče utisak da postoji više listova. Hiljadugodišnji primerci proizvedu 150m lisnog tkiva, iako se kod žive biljke retko sreću listovi duži od 6m. Prosečna dužina lista iznosi od 2 do 4m, a godišnje porastu od 8 do 15cm. Kožasti i debeli listovi čuvaju temperaturu tla od pregrevanja, kao i njegovu vlažnost.

Velvičija pripada dvodomim biljkama pa su za formiranje semena neophodne dve biljke, muška i ženska. Cvetovi su u obliku šišarke i nalaze se na kratkoj stabljici koja izrasta iz pazuha listova. Ženski cvetovi nakon sazrevanja pucaju i oslobađaju veliku količinu semena koje se lako raznosi vetrom.

Raste veoma sporo i može da dostigne maksimalnu visinu od 1,5m a kod vrlo starih primeraka prečnik može da da iznosi čak 4m. Ova praistorijska biljka se potpuno prilagodila surovim pustinjskim uslovima i uopšte ne zavisi od padavina. Dovoljnu količinu vlage joj obezbeđuju magle koje dolaze sa okeana.

Velvičija predstavlja važan izvor hrane u vreme ekstremnih suša za antilope, zebre i crne nosoroge, a zmijama i gušterima pruža zaklon od vrućine. Iako nije ni ugrožena ni retka ova robusna biljka je zaštićena zakonom i u Namibiji i u Angoli, a uspešno se gaji u mnogim botaničkim baštama širom sveta. Ukoliko uspete da nabavite seme velvičije i obezbedite joj šljunkovito-peščani supstrat, dosta sunca i vrlo malo vlage, budite sigurni da ćete imati biljku koja će živeti mnogo duže od vas.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru