Parque de Bombas, prva vatrogasna stanica Portorika

04 Apr 2017
360 pregleda

Stara zgrada vatrogasne stanice je jedno od najprepoznatljivijih obeležja portorikanskog gradića Ponse koji je u više navrata goreo skoro do temelja. Crveno-crna, prugasta, lako uočljiva drvena građevina je nekada bila prva vatrogasna stanica Portorika a danas je vatrogasni muzej.

Parque de Bombas, prva vatrogasna stanica Portorika

Sagrađena je 1882. godine i prvobitno je služila kao izložbeni prostor poljoprivrednog sajma. Zgradu je projektovao španski oficir po zanimanju arhitekta, Maksimo de Meana. Sazidana je u kombinaciji mavarsko-španskog i viktorijanskog stila, a sastoji se od velikog, otvorenog centralnog prostora koji je služio kao garaža za vatrogasna vozila. Građevinu sa strane krase dve kule u kojima su nekad boravili vatrogasci, a danas služe kao izložbeni prostor. U holu se nalazi stepenište sa rukohvatima od kovanog gvožđa koje se račva prema kulama. Stepenice vode na sprat gde su administrativne kancelarije.

Zgrada je promenila svoju namenu i postala vatrogasna stanica 1883. godine kada je masivan požar koga su kofama i lopatama gasili nespremni građani Ponse, pretio da proguta ceo grad.

Potrebu za vatrogasnom službom ovaj gradić je osetio i 50-ak godine ranije kada je ogroman požar uništio skoro ceo grad. Tadašnji španski general sa službom u Portoriku Miguel da la Tore je doneo odluku da svaki muškarac između 16 i 60 godina starosti mora da prođe vatrogasnu obuku i da bude vatrogasac volonter. Sa tom praksom je prekinuto kada se Miguel de la Tore vratio u Španiju.

Još jedan veliki požar je ugrozio mnoge živote građana Ponse 25. januara 1899, godine, kada je došlo do niza eksplozija usled neadekvatnog skladištenja baruta i municije od strane američkih trupa koje su nešto ranije preuzele kontrolu nad Portorikom. Zahvaljujući vatrogascima, ali i civilima Ponse izbegnuta je katastrofa još većih razmera.

Vatrogasni dom je izmešten u novi, savremeni objekat 1990. godine, a stara zgrada koja je punih 107 godina služila kao vatrogasna stanica je pretvorena u muzej u kome se nalazi oprema iz tog perioda, vatrogasna kola, pumpe i fotografije heroja koji su se borili sa vatrenom stihijom 1883. i 1899. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru