Muzej torbi i tašni

09 Aug 2016
Autor Mirjana
1034 pregleda

Smešten u Amsterdamu, ovaj jedinstveni muzej je posvećen istoriji putnih torbi, kofera, damskih i muških tašni od srednjeg veka do danas. Muzej torbi i tašni poseduje impresivnu kolekciju od 4000 eksponata, što ga čini najvećim na svetu, a i jednim od ukupno tri muzeja na celom svetu koji su specijalizovani u ovoj oblasti.

Muzej torbi i tašni

Kolekciju je za 35 godina prikupio Hendrikje Ivo, čija je doživotna fascinacija torbama zaživela kada je pronašao drevnu zelenu tašnicu napravljenu 1820. godine od kornjačinog oklopa. U pokušaju da otkrije istorijat neobične tašne zaronio je u svet ovog, damama neobično važnog aksesoara, i postao zaljubljenik u taj modni detalj. Počeo je da ih sakuplja, i kolekcija je narasla na 3000 komada. Tek tada je odlučio da zbirku predstavi javnosti.

U početku je muzej bio smeštan u dve prostorije jedne vile u Amstelvenu, ali kako je kolekcija rasla Hendrikje je počeo da traži novu lokaciju, dostojnu vrednosti svoje zbirke. Od juna 2007. godine, muzej je smešten u vili iz XVII veka u Herengrahtu, najprestižnijem kanalu Amsterdama.

Najstarije tašne iz muzejske zbirke su male, nekada korišćene za sitan novac, ključeve ili putni set za šivenje. Takve torbice su nosili, ispod odeće kako ne bi privlačile pažnju lopova, i muškarci i žene. Promena mode, koja je uvela brojne džepove na muške pantalone, sakoe i košulje, doprinela je da se danas na tašne gleda kao na gotovo isključivo ženski aksesoar.

Sa dolaskom industrijske revolucije u XVIII veku, razvoj tehnologije je omogućio porast železničkih putovanja, koja su sada bila dostupna i srednjoj klasi. Ona su otvorila put modi prtljaga, putničkih torbi i kofera koji su često izrađivani od skupe kože visokog kvaliteta. Brendiranje torbi je počelo sredinom prošlog veka, a najpoznatije brendirane ženske tašne ikad su i dalje „štepani” Šanel i Ermesova „Birkinka”. One se, naravno, nalaze kao eksponati u muzeju, zajedno sa tašnama koje potpisuju Guči, Dolče i Gabana, Viton, Aleksandar Mekvin, Isej Mijaki, Stela Makartni i dr.

Pored stalne istorijske zbirke, muzej redovno organizuje vremenski ograničene tematske izložbe, poput nacionalnih i međunarodnih postavki mladih dizajnera, gde svoj rad modnom svetu mogu da predstave početnici. Često se organizuju stručna predavanja i umetničke radionice. Muzej torbi i tašni iz Amsterdama je iz hobija jednog čoveka izrastao u ozbiljnu kulturno-istorijsku instituciju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru