Smrtonosne žarulje uskoro u našim domovima

07 Oct 2012
Autor V.B.
628 pregleda

The Centennial Lightje ime prve žarulje s ugljičnom žarnom niti, nastale 1901.g., koja je službeno priznata kao najstarija na svijetu. No, danas najpoznatiji i najrašireniji električni proizvod je upravo-žarulja.

U posljednje vrijeme mediji su prepuni napisa o odluci Europske Unije o ukidanju žarulja sa žarnom niti i uvođenju tzv. ekoloških žarulja. Do 2016.g. klasične žarulje bi trebale u potpunosti izumrijeti. Zabrana za prodaju žarulja iznad 80W je stupila na snagu 01.09.2009., a postupno se ukidaju i one s manjom snagom. Mjere se odnose samo na žarulje koje se koriste u kućanstvima i poslovnim prostorima koji po nekim procjenama sudjeljuju sa svega 5 posto u ukupnoj potrošnji električne energije.

Koji je zapravo cilj ukidanja klasičnih žarulja? Naravno, zaštita okoliša. No da li je to zaista tako, pokušat ćemo objasniti u nastavku teksta, a na vama je da kreirate vlastiti zaključak.

Žarulje s žarnom niti rade na termičkom efektu zagrijavanja žarne niti, te samim tim emitiraju najprirodniju svjetlost koja najviše sliči dnevnoj svjetlosti. Njihova proizvodnja je jeftina, a zbog lako razgradivih materijala koje sadrže zbrinjavanje otpada nije problem. Glavna mana ovih žarulja je kratki vijek trajanja i energetska neefikasnost.

S druge strane, štedne žarulje posjeduju diskontinuiran spektar koji djelomice sadrži i štetna UV zračenja, a teži prema hladno plavkastoj boji koja štetno može djelovati na čovjekovo zdravlje izazivajući hormonalne i psihičke poremećaje, te oštećenje očiju kod jačih inteziteta zračenja. Prema izvještaju Berlin’s Alab Laboratoryja upozorava se da štedne žarulje nisu opasne samo zbog žive koja može iscuriti iz njih kada se razbiju, već i zbog potencijalno kancerogenih spojeva fenola, naftalena i stirena koje ispuštaju. Savjetuje se njihovo korištenje samo u ventiliranim prostorijama i što veća udaljenost od njih kada svijetle. I izvještaji s Haifa Universityja u Izraelu tvrde da bi štedne žarulje mogle biti opasne i prouzročiti karcinom dojke. Upozoravaju i da ta svjetlost previše oponaša dnevno svjetlo pa organizam ne stvara dovoljno melatonina. The Migraine Action Association ističe da štedne žarulje mogu prouzročiti migrene, a dermatološka udruženja tvrde i dermatološke probleme.

„Oko tih žarulja se stvara električni smog i ne bi ih trebalo koristiti u neprovjetrenim prostorijama, a definitivno ne blizu glave“upozorava Andreas Kirhner iz Federacije njemačkih inženjera.

Kakav je stav Vijeća Europe? Naravno, smatraju da nema opasnosti od tih žarulja vezano uz elektromagnetska i ultraljubičasta zračenja nego od žive ako se žarulja razbije.

Što je ono što mi ne vidimo golim okom a prezentira nam se kao neštetno?

Imajte na umu, ovo što ste upravo vidjeli u priloženom klipu mi udišemo i to ostaje trajno u našem organizmu s velikim negativnim utjecajem!

Čitajući ovaj tekst vjerovatno ste se zapitali čemu uvođenje štednih žarulja ako su toliko opasne po zdravlje, no kako smo naglasili, njihova primarna svrha je zaštita okoliša. Hajde da vidimo na koji će se način okoliš sačuvati njihovim uvođenjem.

Energija koja se utroši na proizvodnju štednih žarulja je puno veća nego što se upotrijebi za proizvodnju običnih žarulja s žarnom niti. Utrošak materijala je mnogostruko veći. Za štedne žarulje se koriste materijali koji se teško mogu reciklirati ili su veoma toksični stoga predstavljaju ogroman utrošak energije za zbrinjavanje otpada (živa, plastika). Opasan elektronički otpad se izvozi u nerazvijene afričke zemlje (Gana, Senegal). Krajnja posljedica ove kriminalne aktivnosti je da deseci tisuća gladne i siromašne afričke djece kopa po tom opasnom otpadu ne bi li našla kakav vrijedni dio za prodaju za staro željezo. Među otpadom će se nalaziti i one koje su punjene živom i što će se onda dogoditi s ovom gore spomenutom djecom koja kopaju po smetlištima? Što će se dogoditi kada ista ta živa dospije u vodovod i podzemne vode? Znači, nema riječi o zaštiti okoliša!

Šta se zapravo krije u pozadini?

David Icke u svom intervjuu tvrdi da je pravi cilj zapravo uvođenje SMART električne mreže u svakoj državi koja se zasniva na WLAN mjeračima struje i mikroprocesorski kontroliranim kućanskim aparatima, što omogućava daljinsku kontrolu potrošnje el. energije, nadzor kućanstva iz jednog centra. Ono što je najvažnije, uvođenjem smart mreže preko aparata koji emitiraju određene frekvencije postići će se apsolutna kontrola svijesti i uma svakog pojedinca i to u njegovom najsigurnijem boravištu, tj.vlastitom domu. Inicijatori Smart mreže naglašavaju njenu dobit u smislu da će ona upravo svojim nadziranjem potrošnje energije unutar cijelog kućanstva paziti da vi ne potrošite više novca nego što je potrebno.

Brižno, nema šta, ako ne bismo bili svjesni toga da je naš organizam podložan frekvencijama i da je kontroliranje potrošnje samo jedna nebulozna izlika da kontroliraju nama.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru