Palmanova - grad tvrđava

21 Mar 2014
2065 pregleda

Grad Palmanova nalazi se na severoistoku Italije, nedaleko od granice sa Slovenijom. Iako je naselje na tom mestu postojalo i pre više hiljada godina, sadašnja Palmanova je nastala u Venecijanskom periodu, u XVI i XVII veku, sa ciljem da postane odbrambeno utvđenje za odbranu od najezde austrijskih i turskih trupa.

Palmanova - grad tvrđava

Palmanova je osnovana 1593. godine, ali je izgradnja trajala ceo jedan vek. Izgrađena je u formi koncentrične zvezde, sa tri prstena koji su završavani u etapama. Ceo grad je zatvoren u kružnu oblast prečnika 7 kilometara. Prsten oko Palmanove je okružen jarkom, a na obodima se nalazi devet međusobno povezanih bedema oblika strele koji su izvan grada i dovoljno izdignuti tako da mogu da vide i brane jedan drugog. Ulaz u grad je bio omogućen samo preko tri kapije pod stalnom oružanom stražom.

Palmanova je projektovana kao grad-utopija u kojem bi živeli nezavisni trgovci, zanatlije i poljoprivrednici. Graditelji su insistirali na geometrijskoj harmoniji, za koju su smatrali da donosi blagostanje društvu koje u njoj živi. Planirano je da svaki stanovnik poseduje istu površinu zemljišta i da svaki ima specifična zaduženja i obaveze u naselju. I pored besprekornih uslova i elegantnog dizajna, niko nije želeo da se doseli u ovaj grad. Očajna venecijanska vlast je iz tog razloga pomilovala veliki broj zatvorenika 1622. godine i podelila im imanja u Palmanovi.

Iako je sagrađen kao odbrambena tvrđava, grad nikad nije video bitku, a pokoren je bez otpora dva puta - prvi put od Napoleonovih trupa, a onda ponovo od Kraljevine Italije. Tokom Prvog svetskog rata, Palmanova je zbog svoje strateške lokacije postala baza italijanske vojske koja je tu sagradila bolnice, skladišta i iskopala bunare. U Drugom svetskom ratu, grad je bio baza italijanske vojske koja se borila protiv antifašističkih partizanskih trupa u regionu. Postao je nacionalni spomenik Italije 1960. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 29 Mar 2015

Neko davno mudro reče, MAŠTA MOŽE SVAŠTA! Ako pustim mašti na volju, pred očima vidim: stambeni prostor od 45-50 kvm, mali lokal od 15 kvm i par kilometara van grada, u ambijentu Prirode, jedno parče zemlje od 10-15 ari... peške bih, pod hitno, zbrisao iz Stradije! Lepo je maštati ali kada se osvestim, ukapiram da sam natovario na leđa 57 godina životne škole!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru