Alep nekad i sad - drevni grad u paklu ratnih razaranja

13 Sep 2016
Autor Mirjana
2654 pregleda

Najranije civilizacije u istoriji bile su nastanjene u regionu poznatom kao Mesopotamija, u najvećem delu smeštenom na današnjem prostoru Iraka, severoistočne Sirije, jugoistočne Turske i jugozapadnog Irana. Grad Alep u Siriji neprekidno je nastanjen od 5000. godine pre nove ere do današnjeg dana.

Alep nekad i sad - drevni grad u paklu ratnih razaranja

Iskopavanju nalazišta na prostoru ovog grada i arheolozi su vekovima pristupali sa strahopoštovanjem. Novi gradovi su nicali na temeljima starih i hiljadama godina se smenjivale generacije koje su dale nemerljiv doprinos razvoju ljudske kulture. Život u Alepu nikada nije zamro zahvaljujući strateškoj poziciji na kojoj se nalazi. Doseljenike svih rasa i vera su privlačili lako dostupni trgovački putevi, koji su se tu sretali dolazeći sa istoka iz Kine i Mesopotamije, sa zapada iz Evrope, i sa juga iz Plodnog Polumeseca (region jugozapadne Azije kroz koji protiču Nil, Jordan, Tigar i Eufrat) i Egipta.

Danas je grad Alep u ruševinama. Građanski rat, koji besni skoro pet godina, razorio je celu Siriju, odneo na hiljade života i milione građana raselio po svetu. Ono što se danas dešava sa gradovima i ljudima u Siriji može se opisati samo kao - katastrofa. Na mestima gde su nekada stajale vizantijske crkve, drevne džamije i tvrđave osvajača, danas su samo ruševine. Minaret Velike džamije u Alepu više ne postoji, zidovi Citadele su izrešetani mecima. Čuvena pokrivena pijaca Al-Madina sravnjena je sa zemljom. Alep je postao simbol razaranja Sirije.

Fotografije koje slede prikazuju razne znamenitosti grada, snimljene u prošlosti i tokom rata. Na stranici restorana Olympia, koji je objavio obimniju seriju ovih fotografija, stoji:

„Ove 124 slike prikazuju naš voljeni grad, kakav je bio, i kakav je nakon diverzije, destrukcije, pljačkanja i spaljivanja starih spomenika, istorijskih mesta, starih kuća, džamija, crkava i istorijskih starih pijaca, koji su deo Svetskog nasleđa UNESCO-a od 1986. godine.”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 04 Oct 2016

Ovakve i slične KATASTROFE tokom istorije rezultat su nastanka mnogih NACIJA i RELIGIJA!!! Moja nacija je bolja od tvoje=ratovi; tvoja religija je bolja od moje = ratovi... Kada svest čovekova dostigne nivo da većina ljudi na Majci Zemlji shvati da su sve te podele NOTORNA GLUPOST, kada naši potomci budu izbrisali sve granice, ukinuli nacionalne i religiozne podele, ovakvi užasi će postati deo istorije i glupih podela! Naravno, svaki pojedinac će imati PRAVO i treba da neguje svoju tradiciju, folklor, jezik, nasleđe... ali prioritet će biti MATERIJALNA i DUHOVNA SREĆA! Biće ukinute sve armije sveta i neće postojati oružje! Umesto pištolja, pušaka, topova, brodova i aviona, gradiće se obdaništa, škole, domovi zdravlja, bolnice, domovi za stare ljude, kulturni i sportski objekti a umetnost će postati dominantno zanimanje... Jednog dana, kada ideja KOSMOPOLITIZMA bude vodilja većine čovečanstva, svi nacionalni i verski ekstremisti biće ugušeni u samom pokušaju da drugima nametnu svoje ideje ZLA i RAZARANJA... Svim ljudima DOBRE VOLJE želim, pre svega, dobro zdravlje i uspeh u životu! paor Sopček Đura

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru