Bozul, gradić sa pogledom na provaliju

29 Dec 2016
Autor Mirjana
929 pregleda

Po kanjonu nalik potkovici u francuskom departmanu Avejron krivuda reka Durdu, a na platou iznad njih stoji gradić Bozul koga je maštovita igra prirode opasala kao tvrđavu.

Bozul, gradić sa pogledom na provaliju

Cela oblast Centralnog masiva sastavljena je od planina i visoravni, i prekriva oko 15% ukupne površine Francuske. Planinski masiv je počeo da se formira pre 600 miliona godina, kada su se kao rezultat hercinijanskih talasa pojavili prvi planinski venci i nastavili da se formiraju narednih 550 miliona godina. Ove promene, udružene sa smenama ledenih doba tokom poslednja dva miliona godina koje su uticale da se glečeri podižu i povlače a reke bujaju i presušuju, stvorile su pejzaže koje gledamo danas.

Gradić na platou Kaus Komtal zauzima površinu od 70 km2 i slabo je naseljen. U njemu živi jedva 3000 stanovnika, ali je raj za turiste koji uživaju u pogledu na velelepne planinske masive, veliki kanjon dug 400 i dubok preko 100 metara, i pitomu reku u njemu.

Gradić Bozul se pod tim imenom prvi put spominje u XVII veku, i smatra se da znači „zemlja volova” ili „zemlja koju čuvaju volovi”. Ova asocijacija je verovatno povezana sa prirodnom zaštitom koju ovo mesto uživa, dobro zaštićeno planinskim vencem i jedino dostupno sa južne strane. Tragovi starih naselja datiraju od najranijih perioda, a o tome svedoče ostaci majstorski pravljenih građevina od krečnjaka.

Zamak čiji se ostaci nalaze u centru gradića datira iz IX veka. Nalazio se na spisku nekretnina grofa od Rodeza, Huga IV, koji je živeo do 1275. godine. Njegova unuka Sesil se 1298. godine udala za grofa Bernarda Armanjaka i pretvorila zamak u svoju privatnu rezidenciju. Njihov sin John IV je ga je zadržao u istoj nameni, ali su ga već sledeći potomci, John V i njegov brat Čarls izgubili nakon što su pali u nemilost francuskog kralja Luja XI. Nakon što su braća poražena u pobuni protiv kralja, zamak im je oduzet i 1485. godine dodeljen plemiću Luju de Brusolu. Tada počinje njegov buran život, jer već nakon četiri godine dekretom postaje vlasništvo francuske kraljevske porodice, kao i ceo gradić sa okolinom. Krajem XVI veka zamak tokom verskog rata osvaja kapetan Duram, a 1609. godine postaje vlasništvo porodice Flejers. Flejersi su imali porodični grb, sastavljen od tri zlatne poluge na crvenoj podlozi, tri ljiljana na plavom polju, i lava na crvenom polju, koji je postao i zvanični grb Bozula.

Iako su od zamka danas sačuvani samo ostaci zidina, stari deo gradića se i dalje zove „Zamak” jer je naselje građeno oko njega. Vremenom su se kuće spuštale do desne obale reke Durdu oko dva srednjevekovna tornja, koja verovatno nisu imala veze sa zamkom, i penjale do brda preko rue de l'Hospitalet sve do platoa. Na platou se danas odvija najveći broj aktivnosti u gradiću, na trgu Place de la Mairie gde je smešten veliki broj malih prodavnica i kafea. Tu se često organizuju i tematski vašari, a tokom pijačnog dana svakog četvrtka oživi mala pijaca smeštena u neposrednoj blizini trga.

izvor: Experience My France

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 16 Oct 2017

Od kada znam za sebe, plašio sam se visine!? Iako ovaj gradić deluje veoma privlačno, nikako ne bih voleo da živim u jednoj od kuća koje se nalaze na samoj litici! Žao mi je što nije objavljen fotos neke od ulica...

Odgovori
 
Joksimović Zoran, 17 Nov 2019

Hvala za ovaj tekst. Nedelja je i upravo razmišljam da izađem iz kamiona i provedem vreme u šetnji po ovom neobičnom gradiću.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru