OI iz drugog ugla

07 Aug 2012
Autor Aleksandar
108 pregleda
OI iz drugog ugla

Da li su Olimpijske igre izgubile svoju draž? Ili možda bolje, da li su je ikad imale? Htjedoh umjesto draž reći nevinost, ali bi to bilo uzaludno pitanje. One su grešne i vaskrsle, davne 1896. Možda je to i razlog što su ih stari hrišćani ukinuli?

U antičko vrijeme kao i sada glavno geslo OI ipak nije bilo 'Važno je učestvovati'. Više im je priličilo "Hljeba i igara".

Da li nam je kolektivna svijest tako otupila, zašto sjedimo pored televizora i gledamo prijenose u kojima u ženskim disciplinama možemo vidjeti neke predopingovane polu-muškarce, u muškim polu-robote, a umjesto robota koji mjere vrijeme sjede oni koji rade po instrukcijama ovih sa videa ispod, pa tako mogu da kroje rezultate po potrebi (sjetimo se finala sa prošlih OI, Čavić-Felps). Na koji god neutralan forum da odete, možete pročitati da je nemoguće da čovjek uzme 8 zlatnih medalja plivajući pri tome u bar 20 trka, od toga ponekad 3 puta u jednom danu. I onda kad se završe OI nađu mu da se malo naduvao. Siroto dijete, loše ga društvo nagovorilo, završilo se sve sa ukorom trenera (pred opomenu).

Napokon, najblaže rečeno, cinično zvuči odluka (znači, ne zahtjev ili molba) američkog olimpijskog komiteta da njihove sportiste ne smiju na doping kontrolisati one komisije koje kontrolišu sav ostali sportski svijet, nego za njih garantuje američka vlada?! Ne bih želio da se shvati da ovo pišem razočaran rezultatima naših sportista. Svako realan zna da siješ onako kako žanješ. Mi ne možemo praviti ljude-mašine kao Ameri, ne možemo izolovati sportiste od ostatka društva i trenirati ih 365/24 kao Kinezi. Meni osmjeh Ivane Maksimović vrijedi neuporedivo više nego Felpsovih 20 medalja.

Teško da možemo da se izolujemo od ostatka svijeta i ignorišemo OI, ali ne treba im ni pridavati značaj koji odavno nemaju. Oni nek se takmiče za statistike, rekorde, desetine medalja, mi možemo uzeti loptu pa izaći pred zgradu ili u dvorište i ubacivati loptu u kakvu korpu, možemo skočiti kraj zida, pa ako danas dotaknete višu tačku nego juče, slobodno možete računati da ste oborili vrijedan rekord.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Nataša, 07 Aug 2012

Za mene su izgubile draz onda kada je zvanicno dozvoljeno da profesionalni igraci mogu da ucestvuju na OI. Sablaznula sam se na vest da americki sportisti ne podlezu doping kontroli, a onda sam malo procunjala po netu i dosla do zakljucka da je to samo lose formulisano tj da svi podlezu doping kontroli ali da NBA zabranjuje iznosenje doping rezultata u javnost. Nisam sigurna, ali mislim da je to u pitanju. Kako god... zao mi je bilo kada je, mislim u Sidneju, rumunskoj gimnasticarki Andreji Radukan oduzeta je zlatna medalja, jer je njen test na anti-doping kontroli bio pozitivan. Lekar reprezentacije dao joj je lek koji nije bio na listi zabranjenih lekova Gimnasticke federacije, ali je bio na listi Medjunarodnog olimpijskog komiteta. U pitanju su efedrin kapi za nos koje pedijatri prepisuju bebama...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru