(Ne)razumevanje

29 Sep 2012
Autor Kewa
769 pregleda

Pre neki dan je izašao teksto problemima koje je donela emancipacija žena i muškarcima koji su se tu našli u procepu. Da li je za nerazumevanje muškaraca i žena kriva samo emancipacija ili tu ima nešto više?

(Ne)razumevanje

Definitvno je da se razlikujemo i uvek smo se razlikovali. Sa naučne tačke gledišta, to je sasvim normalno, sobzirom da su muški i ženski mozak zaista različiti. U stanju mirovanja, recimo, muški mozak je “na leru”. Broj moždanih talasa se smanjuje za 70%, dok ženski odbija da se primiri, i smanjuje broj talasa za samo 10%. Žene su proklete. Neprestano analiziraju i preispituju sve informacije koje imaju. Te iste informacije ženski mozak bolje deli između obe moždane sfere. To je razlog zašto je njima mnogo lakše da rade više stvari istovremeno, da otkrivaju neverbalne signale ili da mnogo lakše prepoznaju laži. Žene bolje slušaju od muškaraca. Njihova komunikacija je potpuno drugačija. Na primer, žena prosečno izgovori 6-8 hiljada reči u toku dana, a muškarac samo 2-4 hiljade.

Hajde da probamo da dočaramo kako to izgledaju muški i ženski mozak na par primera. Muški mozak je jedinstven. On se sastiji od gomile različitih kutijica. Kutijica za auto, kutijica za novac, za posao, za decu, za ženu, za sport... Imaju kutijice za sve živo. Pravilo je: ne čeprkati po kutijicama bez potrebe. Kada muškarac diskutuje o određenoj stvari, on traži po mozgu tu određenu kutijicu. Vadi je, otvara i diskutuje samo o onome što se nalazi u njoj. Kada završi, odlaže je i zatvara... (jako pažljivo, kako slučajno ne bi otvorio neku drugu). Kod žena je to potpuno drugačije. Njihovi mozgovi su sastavljeni od ogromnog klupka žica. I sve je povezano međusobno. Novac je povezan sa automobilom, a automobil sa poslom i decom, a oni pak sa školom, sa bakama i dekama, sa penzijama... Ma sve je međusobno isprepletano. I njihovi mozgovi su konstantno pod nekim naponom. Konstantno rade. Kao internet mreža. A sve pokreće jedna energija - emocije. Zato žene brinu o svemu živom.

Muškarci između svojih kutija u mozgu, imaju jednu posebnu, za koju većina žena nije ni svesna da postoji. U ovoj posebnoj kutijici se nalazi... ne nalazi se NIŠTA! Prazna kutijica. A od svih kutijica u muškom mozgu, ova prazna je njihova omiljena. Muškarci kad god imaju šansu, vade svoju praznu kutijicu. To je njihov način da se opuste i olobode stresa. Tu dolazi do pravog problema, jer žena koja je pod stresom mnogo govori. MNOGO! To je njen način da prevlada određene situacije. Sa druge strane - on ćuti (eventualno drži daljinac u ruci i prebacuje kanale). Kada žena pita muškarca "O čemu razmišljaš", a on joj odgovori "Ni o čemu", to je stvarno tako. Ženama potpuno neshvatljivo, ali naučno dokazano - oni mogu da ne razmišljaju ni o čemu! I to je ono što žene izluđuje do besvesti i što ne razumeju.

Ono što pak mušlarce dovodi do ludila je žensko nerazumevanje njihove prazne kutijice i želje za mirom i tišinom, umesto pitanja: "A o čemu razmišljaš?" Kada žena opterećena problemima počne da priča, muškarac jednostavno - ne zna šta da kaže. Kao svaki muškarac oseća obavezu da "popravi stvar", jer to je ono što on radi. Kada njemu treba pomoć, obraća se drugom muškarcu koji će "popraviti" problem. Međutim, žena ne želi nikakvu POPRAVKU. Ona ne želi savet, ne traži pomoć, samo hoće da je neko sasluša, jer to je jedini način da se oslobodi stresa. Drage žene... Ostavite ih da ne razmišljaju ni o čemu, ma koliko vam to bilo neshvatljivo. Zaslužili su. Otiđite kod prijateljice da se ispričate. Ionako se svaki razgovor između dve žene završava kao poseta terapeutu, pa će vam biti lakše. Poštovana gospodo muškarci... Odmorite se uz svoju praznu kutijicu, ali, kada je zatvorite, ne zaboravite da učinite nešto lepo za svoju lepšu polovinu - zaslužila je.

"Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljiv detalj, sitan povod, a zatim sve rade same: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču."Duško Radović

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

8 komentara

 
mikolas, 29 Sep 2012

To što si nazvala "NIŠTA", u stvari nije ništa, već je to "NEŠTO MNOGO" što ženama s razlogom nije dato, od Boga kroz prirodu. Emncipovanje žene danas je ustvari emancipovanje bludnice u njoj a ne emancipovanje njene ličnosti. Taj moderni pokret feministički nas uči da NE budemo JEDNO U HRISTU, da se ne držimo Božijih zapovesti. ("Ti ne radjaš, neću ni ja!"..."Ti ne dojiš, neću ni ja!".."Tebi pantalone, i meni pantalone!") Kad nadjemo pravi smisao i cilj života, onda će svako doći na tu meru. PATRIJARH SRPSKI, GOSPODIN PAVLE

Odgovori
 
Klara Cetkin, 29 Sep 2012

Žene su počele nositi pantalone mnogo kasnije nego su muškarci počeli nositi suknje, Škoti su se prvi feminizirali. Što se tiče Božjih zapovesti, tamo se nigde ne spominju pantalone, dojenje i radjanje. Ili je Crkva izdala novo, prošireno izdanje?

Odgovori
 
mikolas, 29 Sep 2012

Klaro, O, ti strašni borcu za ženska prava :) Ne trudi se u gluposti svojoj...Ne brukaj se. Pamet, po prirodi nije ženska vrlina, n'o Ljubav. Sveto Pismo, a i same Božije zapovesti nisu neki bestseleri. To su Svete knjige, Božijom promišlju napisane. I nisu nam date da ih tumačimo onako kako nama odgovara, da doziramo religiju onoliko koliko mislimo da nam je potrebna. Bog nas u 10. zapovesti opominje da ne poželimo ništa što je tudje...A ti, ako u tome ne prepoznaješ te "pantalone, dojenje i radjanje", ti traži od Crkve proširenje za sebe...Klaro Cetkin.

Odgovori
 
Klara Cetkin, 30 Sep 2012

Da li je veća glupost razmišljati svojom glavom, ili se držati ustaljenih dogmi koje su zacrtali oni koji bi da kontrolišu ljude strahom od nepoznatog? Bibliju i Sveto Pismo nije napisao Bog nego crkva i ljudi koji rade za nju. Ti još uvek veruješ da je zemlja ravna ploča i da se Sunce vrti oko zemlje, ili da pamet samo muška privilegija, da je od Adama i Eve nastalo celo čovečanstvo, ili da crkva mora da drži monopol nad ljudskom verom u nešto? Mračan je tvoj život ako tako misliš i žalim tvoju decu koju ćeš tako vaspitavati.

Odgovori
 
mikolas, 30 Sep 2012

Klaro,Klaro... ...Neverni Tomo.

 
Jefimija, 29 Sep 2012

Ne bih htela vređati ali od nekoga ko je rođen 1914.g. i ne možeš očekivati savremenije poglede. (laka mu zemlja)

Odgovori
 
mikolas, 29 Sep 2012

A ti Jefimija, kad bi znala bar mrvu onoga što je znala ona po kojoj si ime dobila, shvatila bi odakle dolazi sve što je na ovome svetu, pa i ti savremeni pogledi o kjima govoriš.

Odgovori
 
Nedeljko, 29 Sep 2012

Rekla si ''Žene bolje slušaju od muškaraca. Njihova komunikacija je potpuno drugačija. Na primer, žena prosečno izgovori 6-8 hiljada reči u toku dana, a muškarac samo 2-4 hiljade.'' Zar nije tacnije da žene pričaju više od muškaraca , a ne da bolje slušaju? :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru