Nauka o ljubavi i zločinu

07 Sep 2012
Autor Tea
163 pregleda

Obeležen dan nestalih! Naučnici otkrili gde stanuje ljubav!

Svaka ratna priča ostavlja svoj trag i utiče na ljude koji su preživeli rat. Hoće li oni ikada izaći iz njega? A, gde su oni koji su nestali? I gde je nestala ta ljubav, ma gde ona stanovala?

Nauka o ljubavi i zločinu

Toliko je vremena prošlo a još nisu pronađene sve grobnice, jos nisu utvrđene sve sudbine. Na ratištima bivše Jugoslavije, nestalo je više od 40.000 ljudi. To je čitav jedan grad! Ubijeno, nestalo, odvedeno ko zna gde… Iako je okončan, rat i dalje ubija one koji su ga preživeli, one koji godinama pokušavaju da dođu do istine, da dobiju ogovor na pitanje: gde su njihovi dragi nestali? Jedina istina do koje dolaze je da je „pre čoveka nastao život a iza čoveka ostaće pustinja”.

Nedavno otkriće naučnika je da se ljubav ne nalazi u srcu, već u mozgu!

Istraživači Univerziteta Kokordia, Univerziteta u Ženevi, Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji i Sirakuzi otkrili su da ljubav stanuje u mozgu a ne u srcu. Oni kažu da je ljubav vrlo kompleksno osećanje koje pokreće vatromet u telu, podstiče lučenje hormona, aktivira različita moždana područja i obezbeđuju nam osećaj zadovoljstva.

Da li to znači da rat i mržnju pokreću oni u čijem mozgu nema mesta za ova osećanja? Koji nemaju ovakva zadovoljstva? Oni čija su pojedina moždana područja zakržljala?

Zanimljivo je u tom istraživanju i to, da se područje mozga koje je aktivno kada volimo, aktivira i kada smo zavisni od droge, alkohola ili cigareta, što je još jedan dokaz "da je ljubav droga" jer vremenom postaje navika a mi postajemo zavisni od užitka i prijatnih osećaja koje ljubav izaziva.

Postoje razne ljubavi i zavisnosti. Jednoj od njih je ime pohlepa. U kom delu ljudskog mozga stanuju osećanja koja vas navode da jedino što volite je leva ruka sopstvenog ručnog zgloba na kojoj se nalazi "garsonjera" u vidu ručnog sata?

A, gde stanuje ljudska mudrost? Nađimo joj adresu i ne dajmo da ikada više u istoriji zataji! "Vodite ljubav, a ne rat!"

Često su filmadžije, svojom vizijom futurizma, davali ideje naučnicima. Nekad skroz futurističko, nama smešno viđenje, danas je čista realnost. (video call, GPS Navigation..) Kako to da onda nije zaživeo serum ljubavi?

Ratom se zanose samo oni što ga gledaju iz pozadine a prvu žrtvu koju će ti isti podneti u njemu kad-tad, biće istina!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru