Neprolazna slava stepenica Potemkin

30 Aug 2014
Autor Mirjana
2488 pregleda

Simbol Odese, trećeg po veličini grada u Ukrajini, su slavne Potemkinove stepenice koje se pružaju od visokog stepskog platoa na kojem leži grad do morske luke.

Neprolazna slava stepenica Potemkin

Pre nego što su sagrađene, put od grada do luke je vodio preko zavojitih staza i nesigurnih stepenica od sirovog drveta. Engleski inženjer Upton i italijanski arhitekta Boffo započeli su 1837. godine izgradnju „monstrouznog stepeništa” koja je trajala 4 godine. Originalno je napravljeno od čuvenog tršćanskog zeleno-sivog peščanog kamena, a prostiralo se u visinu od 27 metara, sa simboličnih 200 koraka.

Sama konstrukcija predstavlja svojevrsnu optičku iluziju. Kada gledate sa vrha, vidite samo nekoliko velikih stepenika, a ukoliko ga gledate iz podnožja, sve stepenice deluju kao da su spojene u jednu ogromnu piramidu.

Nakon sto godina, stepenište je renovirano i pokriveno roze-sivim granitom i asfaltom. Sa leve strane bila je postavljena žičara, napravljena 1906, za ljude koji nisu imali snage ili vrenema da idu stepenicama. Zamenjena je liftom 1970. godine, nakon više od pola veka besprekornog rada. Stepenice su nekoliko puta menjale naziv, a ime je najčešće bilo inspirisano političkim prilikama. Iako im je danas vraćen originalni naziv, Stepenice Primorskog, one će za stanovnike Odese, ali i za ostatak sveta zauvek ostati Stepenice Potemkin.

Slavni film Sergeja Ejzenštejna iz 1925. godine „Oklopnjača Potemkin” govori o pobuni na ratnom brodu, gde se posada pod vođstvom mornara Grigorija Vakulenčuka pobunila protiv terora čelnika posade. Brod Potemkin ulazi u luku Odesu, gde narod sa oduševljenjem dočekuje mornare, koje potom masakrira carska vojka. Eskadron brodova je tada odbio da im se pridruži i pustio je da brod u otplovi u otvoreno more.

Scene na stepenicama u Odesi predstavljaju kamen temeljac filmske montaže i prekretnicu u svetskoj kinematografiji. Zanimljivo je da je film postao slavan čim se pojavio, ali je retko gde prikazan u celosti. Cenzura u zemljama koje su ga otkupljivale dovele su do toga da „Potemkin” prvi put u svojoj originalnoj dužini bude prikazan mnogo godina nakon premijere. I posle skoro jednog veka ovaj nemi film izaziva divljenje, a Potemkinove stepenice ga čuvaju od zaborava.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru