Caminito del Rey: novo ruho Kraljevog malog puta

17 Apr 2015
333 pregleda

Čuveni Caminito del Rey (Kraljev mali put) je konstrukcija od betona poduprtog gvozdenim nosačima koji su zabijeni u strme planinske litice na visini od oko stotinu metara i nalazi se u pokrajini Malaga u južnoj Španiji. Ova pešačka staza važila je za najopasnije šetalište na svetu upravo zbog dotrajalosti konstrukcije koja datira još iz 1905. godine.

Caminito del Rey: novo ruho Kraljevog malog puta

Izgradnja ove 1,2 km dugačke staze koja neodoljivo podseća na onu koja se nalazi na planini Huang Shan u Kini, je trajala između 1901. i 1905. godine, a građena je sa namerom da se obezbedi prolaz radnicima između dve hidroelektrane na vodopadima Čoro Galinejo. Iako je završen 1905. godine, put je u upotrebi tek od 1921. godine kada je njime prošao kralj Španije Alfonso XIII. Zbog toga se ova staza širine svega jedan metar i zove „Kraljev mali put”.

Posle više nesrećnih slučajeva tokom 1999. i 2000. godine Caminito del Rey je zatvoren za turiste. Uprkos zabranama i zatvaranju oba ulaza, adrenalinski zavisnici i avanturisti su nalazili načine da prošetaju stazom smrti i ovekoveče kamerama njenu dotrajalost i svoju neustrašivost.

U junu 2011. godine regionalna vlast Andaluzije i lokalna vlast Malage su odlučile da izdvoje 9 miliona evra za rekonstrukciju Kraljevog malog puta. U njegovoj obnovi učestvovali su i specijalizovane alpinističke ekipe. Šetalište je zvanično otvoreno 29. marta ove godine, a kako ono sada izgleda možete pogledati i sami.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Apr 2015

Impresivno!!! Kada gledam ove snimke, zaista, zavrti mi se u glavi! Neprestano mi se nameće pitanje: koliko su hrabri svi oni koju su učestvovali u gradnji? Fotografija na kojoj radnik nosi građu na glavi bez ikakvog obezbeđenja govori sama za sebe!? Uveren sam da je ljudima koji su učestvovali u rekonstrukciji pre 3-4 godine, bilo neuporedivo lakše nego njihovim prethodnicima koju su to gradili pre jednog veka!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru