Theda Bara, prvi filmski seks - simbol

18 Jul 2013
Autor Mirjana
682 pregleda

Theodosia-Theda Goodman, rođena je 1885.godine u Sinsinatiju, američka država Ohajo, u porodici imućnog lokalnog krojača. Još u detinjstvu je pokazala veliku zainteresovanost za scensku umetnost. Nakon školovanja na Univerzitetu Sinsinati, 1908. godine odlazi u Njujork sa ciljem da postane poznata glumica.

Theda Bara, prvi filmski seks - simbol

Prvu značajnu filmsku ulogu poverio joj je William Fox, u melodrami A Fool There Was (1915) rađenoj po motivima čuvene poeme "Vampir" Rudyarda Kiplinga. William Fox, koji će kasnije postati osnivač i vlasnik i danas čuvenog studija 20th Century Fox, doživeo je veliki uspeh sa ovim filmom. Pored uloge, kreirao je i poseban imidž za Thedu.

U skladu sa likom fatalne žene koja zavodi i korumpira moralnog bankara, Fox je napravio ono što su kasniji istoričari filma nazvali “prva zvezda holivudske manufakture”. Prirodno plavu Thedinu kosu ofarbao je u crno, a ime joj promenio u Theda Bara stvorivši ga od anagrama “arapska smrt”. Promotivni materijali koji su pratili film opisivali su je kao mističnu i mračnu devojku koja je odrasla u Sahari, a glumu učila u Francuskoj, i bili obogaćeni Thedinim diskretno obnaženim fotografijama. O filmu se pričalo širom Amerike, postao je hit i pre nego što je obišao bioskopske dvorane.

Termin “vamp” za žensku osobu koja seksualnom zavodljivošću iskorištava muškarce da bi zadovoljila svoju sujetu, nastao je upravo iz lika Thede Bare, kao skraćenica termina “vampir” kojeg je glumila u svom filmskom prvencu.

Ubrzo, kao i svaki trend koji zavlada Holivudom, i vampirski stajling su prihvatile mnoge mlade glumice, nadajući se da će i njih okrznuti malo Thedine slave, među njima i Valeska Suratt, Louise Glaum i Virginia Pearson. I van filma, moda je diktirala trend tamnih senki na očima, teških ruževa i bledih pudera. Činjenica je da je modni pravac “gotike” koji i danas prate mnoge mlade devojke uspostavila upravo Theda Bara.

Tokom I svetskog rata, snimivši filmove Sin (1915), The Devil's Daughter (1915), The Serpent (1916), i The Tiger Woman (1917), bila je u rangu sa najvećim svetskim zvezdama nemog filma, Carlie Chaplinom i Mary Picford, zarađujući tada neverovatnih 4,000$ nedeljno. U tom periodu snimila je preko 40 filmova.

Živeći život prave zvezde, Theda nije bila pošteđena svih čarobnih i teških trenutaka koje i današnje zvezde imaju. Bila je imitirana, poštovana, osuđivana, obožavana i omražena širom sveta. Na ulici su je i fizički napadale nepoznate žene, osuđujući je zbog grešnih misli koje je usađivala u mozgove njihovih muževa.

Nakon udaje za reditelja Charlesa Brabina gotovo se potpuno povukla sa filma. Jedan od razloga koji se spominje je što njen suprug nije bio oduševljen idejom da ona i dalje snima, a drugi je da je Theda osetila da je njena popularnost dostigla vrhunac, i nije želela da se potpuno istroši glumeći i dalje “vamp” likove. Pojavila se u još dva filma, The Unchastened Woman (1925) i Madame Mystery (1926) koji je bio parodija na njena ranija ostvarenja.

Nažalost, najveći broj filmova ove ikone sedme umetnosti izgoreo je požaru 1937. godine, među njima i njen najčuveniji film, Cleopatra, koji je na listi Najvećih izgubljenih filmova. Do danas je sačuvano samo šest filmova u kojima Theda igra.

Nakon filmske karijere, Theda Bara je živela miran i povučen život sa svojim suprugom. Umrla je 1955. godine u 69. godini. Njen prvi film, A Fool There Was, možete pogledati ovde.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru