Najveći bazen na svetu

08 Aug 2014
1106 pregleda

Ovo ukradeno parče Pacifika, smešteno u Algarobu udaljenom 100 km od čileanske prestonice Santijaga, dugačko je jedan kilometar i napunjeno sa 250 miliona litara prečišćene vode iz okeana.

Najveći bazen na svetu

Osim po svojoj veličini koja ga je pozicionirala u Ginisovu knjigu kao nedostižni rekord, bazen San Alfonso del Mar je i po ostalim karakteristikama čudo tehnologije. Najmoderniji sistem održavanja omogućava da voda u bazenu (250 miliona litara) stalno bude besprekorno čista i kristalno plava, baš kao u tropskim morima.

Njegova izgradnja je koštala 3,5 miliona US$, ali je zato cena održavanja zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju je osmislila kompanija Crystal Lagoons izuzetno niska, četiri puta manja nego održavanje jednog profesionalnog golf terena. Otvoren je u decembru 2006. godine.

Voda se konstantno pumpa iz Pacifika, filtrira i održava na temperaturi od 26°C, devet stepeni višoj od one u okeanu. Kompleks San Alfonso del Mar nije javni bazen, već je zamišljen kao zatvoreno porodično letovalište. Sve je podređeno zabavi, rekreaciji i uživanju. Za ljubitelje sporta obezbeđeni su kursevi jedrenja, ronjenja, okeanske navigacije, golfa, tenisa i paraglajdinga, ali i brojni tereni za sportove na zemlji.

Pod kristalnom piramidom na rubu bazena smešteni su medicinski spa centar, sauna, teretena, saloni lepote i sajber-kafe. U neposrednoj blizini se nalaze otvoreni amfiteatar, poslastičarnice, čajdžinice i restorani koji su deo kompleksa. U najvećem restoranu, North Bay Pubu, čiji se dok pruža u središte bazena, tokom celog dana i večeri se odvijaju brojni zabavni sadržaji.

Ispod SubAqua kafea koji leži na staklenom podu, nalazi se 25m dug akvarijum sa više od 60 endemskih vrsta morskih bića karakterističnih za Čile. Kompleks se stalno nadograđuje novim sadržajima, a naredne sezone će posetioce obradovati sa 100 metara visokim vodopadom i novim barom sa ogromnim ekranom gde će posetioci iz đakuzija uz piće uživati uz prenose sportskih događaja i filmske hitove.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru