U Severnom moru pronađena boca sa porukom stara jedan vek

17 Oct 2012
Autor Mirjana
212 pregleda

Ribari Severnog mora su ovih dana dobili potvrdu da je boca sa porukom koju su pronašli ovog leta zaista lutala okeanom 98 godina. Boca pronađena u blizini Šetlandskih ostrva, severoistočno od obale Škotske je jedna od 1890 koje su poslate da nađu svoje kopno u eksperimentalnom projektu vlade pre skoro jednog veka. Projekat se odnosio na mapiranje podvodnih morskih struja, a do sada je pronađeno samo 315 boca.

U Severnom moru pronađena boca sa porukom stara jedan vek

Ribar Andrew Leaper, kapetan broda Copious, bio je iznenađen kada je pronašao bocu sličnu onoj koju je 2006. godine iz mora izvadio njegov kolega Mark Anderson. Prethodnih pet godina, Leaper je morao da sluša neprekidno likovanje svog kolege koji je oborio svetski rekord, a sada je i sam ovenčan slavom pomorca koji je pronašao najstariju lutajuću bocu.

Projekat mapiranja podvodnih struja vodila je Glasgow School of Navigation davne 1914. godine, a porinute boce su bile specijalno dizajnirane da padnu na dno, a potom prateći tok morske struje doplove do obale. Tadašnja vlada je izdala saopštenje:

„Prateći lokaciju boca koje budu pronađene, po prvi put ćemo moći da mapiramo podvodne struje u morima oko Škotske.“

Javnost je tada obaveštena da svaka od 1890 boca sadrži karticu na kojoj je tekst gde se nalazač moli da upiše datum i lokaciju gde je boca otkrivena, i da je pošalje poštom Direktoratu ribarskih brodova Škotske.

Slavu ribara Leapera pomutili su zaljubljenici u svetske rekorde koji tvrde da se nosilac Ginisove titule ne može postati tako što nešto slučajno pronađeš, i da je pravi laureat zapravo boca, koja je uspela da pluta neoštećena 98 godina, a ne ribar koji ju je „upecao“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru