Gvozdena ribica spasava živote u Kambodži

31 May 2015
Autor Mirjana
1667 pregleda

Tokom boravka u Kambodži, kanadski lekar dr Christopher Charles ostao je zapanjen brojem stanovnika ove države koji boluju od anemije izazvane manjkom gvožđa u organizmu. Odlučio je da pronađe efikasno i jeftino rešenje.

Gvozdena ribica spasava živote u Kambodži

Dr Charles je radio u ruralnim oblastima Kambodže, sa najsiromašnijim i zdravstveno najugroženijim slojevima. Preko 60% stanovništva ovih oblasti patilo je od anemije praćene glavoboljom, padom imuniteta i opštom slabošću organizma. Naročito ga je brinilo zdravstveno stanje dece, čiji je fizički i mentalni razvoj bio ozbiljno ugrožen. Na njihovoj trpezi se retko nalazi bilo šta sem riže i ribe dok crveno meso, koje je osnovni izvor gvožđa, mnogi nisu videli godinama. U takvim uslovima života, mogućnost nadoknade gvožđa skupim vitaminskim suplementima nije zvučalo kao razumna opcija, pa se dr Charles potrudio da istraži alternativne načine za njegovu nadoknadu.

Pronašao je podatak da priprema hrane u gvozdenom posuđu rešava problem nedostatka gvožđa, ali to bi opet značilo da siromašne domaćice moraju da ulože značajna sredstva. Pored toga, gvozdeno posuđe je teško i nepraktično za upotrebu. Shvatio je da postoji prosto rešenje. Komad gvožđa ubačen u posudu u kojoj se hrana kuva ispušta na visokom temperaturama dovoljno metala da podmiri i do 75% dnevnih potreba. Jeftino i praktično rešenje je bilo nadohvat ruke.

Dr Charles je počeo da obilazi domaćinstva i objašnjava zašto je bitno da se komad gvožđa kuva sa hranom, ali su ga domaćini gledali sa nepoverenjem. Shvatio je da ova praksa neće zaživeti ukoliko ne osmisli drugačiji pristup, blizak kulturi lokalnog stanovništva.

Za stanovnike Kambodže, riba je simbol sreće i uspeha. Tako je nastao projekat The Lucky Iron Fish (Srećna gvozdena riba). Komad gvožđa veličine desetak centimetara, oblikovan kao riba, poklanjan je u selima gde je radio Dr Charles uz uputstvo da se kuva sa hranom 10 minuta i da se u gotov obrok doda par kapi limunovog soka koji pospešuje apsorpciju gvožđa. Danas oko 2500 domaćinstava koristi „srećnu ribicu” i rezultati koje postiže su fantastični. Počela je distribucija po bolnicama i neprofitnim organizacijama koje će prve količine preusmeriti u najugorženije obasti.

Kako anemija nije problem samo siromašnih sredina, postoji mogućnost da se ova „srećna riba” kupi i u Evropi i SAD-u po ceni od oko 20€. Zaživela je i humanitarna akcija - za svaku kupljenu u razvijenim zemljama, proizvođaći šalju jednu besplatnu u Kambodžu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 01 Jun 2015

Svi izumi velikih ljudi u osnovi su vrlo jednostavni! To je dokazao i dr.Christopher Charles ovim izuzetno korisnim izumom koji pomaže zdravlju miliona ljudi... Za svoje veliko delo, dr.Charles treba da dobije Nobelovu nagradu iz oblasti medicine!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru