Najlepši mostovi sveta (XIX) - Zlatni rog

13 Nov 2013
Autor Mirjana
1632 pregleda

Zbog izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, u ovom feljtonu spominjemo i jedan most koji još uvek nije izgrađen po originalnoj zamisli svog prvog dizajnera. Jedan od najcenjenijih umetnika svih vremena, Leonardo da Vinči, renesansni slikar, arhitekta, inženjer i naučnik je idejni tvorac ovog malog remek dela koje je trebalo da bude izgrađeno u današnjem Istanbulu.

Najlepši mostovi sveta (XIX) - Zlatni rog

1501. godine, slavni umetnik je napravio skicu mosta dugog 240m koji bi prelazio preko Zlatnog roga - prirodnog ulaza u Bosfoski moreuz koji deli današnji Istanbul, tadašnji Konstantinopolj. To je bio prvi put da je neko predložio izgradnju dugog jednostubnog mosta, za čiju izgradnju tada nisu postojali isprobani modeli gradnje. Pokazavši se kao previše napredan za svoje vreme, ovaj nacrt nije usvojen.

Dugih 500 godina, Leonardov most je stajao zaboravljen kao mali crtež u jednoj od njegovih sačuvanih beležnica, sve do 1996 kada je savremeni norveški umetnik, Vebjørn Sand, video nacrt na izložbi da Vinčijevih inženjerskih rešenja. Nakon povratka u Oslo, predložio je norveškoj Upravi za puteve da zajedno ožive da Vinčijevu ideju.

Sledećih pet godina Vebjørn Sand se potpuno posvetio prilagođavanju projekta Leonardovog mosta savremenim uslovima gradnje. 2001, mali pešački most koji se umesto jednog stuba oslanja na tri lamelne grede, izgrađen je preko autoputa E-18 u blizini grada Ås u Norveškoj i povezuje Oslo i Stokholm. Arhitekta Selberg je, uz Sandovu pomoć, bazični dizajn pretvorio u stvarnost. Iako donekle odstupa od prvobitno zamišljenog Zlatnog roga, Leonardov most u Norveškoj je spasao od zaborava delo velikog umetnika.

Po informacijama sa sajta Leonardo Bridge Project, turska vlada je odlučila da izgradi most preko Zlatnog roga i da verno oživi da Vinčijev nacrt na mestu za koje je originalno bio namenjen.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru