Najlepši mostovi sveta (II) - Gateshead Millennium

30 Mar 2013
Autor Mirjana
891 pregleda

Most Gateshead Millennium preko male engleske reke Tyne je prvi i jedini rotirajući most na svetu. Dizajnirale su ga firme Gifford and Partners i Wilkinson Eyre, a konstrukcija visoka 45 i dugačka 105 metara u potpunosti je napravljena je od čelika. Most služi za prelazak pešaka i biciklista.

Najlepši mostovi sveta (II) - Gateshead Millennium

Manji brodovi mogu da plove ispod mosta, a za prolazak većih cela konstrukcija se rotira i tako obezbeđuje 25m navigacionog prostora. Sistem za rotaciju mosta pokreće osam elektromotora kojima je potrebno oko 4 minuta da most od 850 tona pomere za 40 stepeni. Do sada je funkcionisao besprekorno, a otvara se ne samo da bi omogućio saobraćaj većih plovila, već i kao turistička atrakcija.

Zbog svog oblika i metode rotiranja, zovu ga još i Most koji namiguje ili Most koji trepće. Građani Gatesheada i Newcastla koje ovaj most spaja, godinama su se borili da se iz rečnog korita ukloni 16 ružnih čeličnih stubova koji su služli kao navigacija brodovima, da bi se sprečili sudari ispod mosta. Dodati su naknadno i nisu bili deo originalnog projekta. Sada su zamenjeni signalnim svetlima.

Potpuno sastavljen most je postavljen na mesto pomoću Asian Hercules II dizalice, najvećeg plutajućeg krana na svetu i zvanično otvoren u maju 2002. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
slagjana, 21 Oct 2021

sa puno zadovoljstvo prati cu Vase priloge

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru