Najlepši mostovi sveta (VII) - Pont du Gard

06 May 2013
Autor Mirjana
1463 pregleda

Pont du Gard je deo rimskog akvadukta izgrađenog u I veku Nove ere koji je snabdevao vodom grad Nimes u južnoj Francuskoj. Rimske arhitekte i hidroinženjeri koji su dizajnirali ovaj most na tri nivoa stvorili su tehničko i umetničko remek delo.

Najlepši mostovi sveta (VII) - Pont du Gard

Funkcija Ponta du Garda kao mosta bila je sporedna. Kao deo akvadukta dugog 50 km koji je povezivao Uzes and Nimes, ovaj most je sve do IX veka služio za prolaz 200 miliona litara vode dnevno preko reke Gard. Preciznost sa kojom je građen je zadivljujuća. Skretanje celog akvadukta od početka do kraja je samo 5 metara, a most je građen isključivo od kamena, bez upotrebe maltera i sličnih veziva. Voda je prolazila kroz najviši nivo mosta, koji je sa namerom napravljen da malo krivuda, što je imalo za cilj da smanji pritisak vode i učini prolaz akvadukta kroz most sigurnijim i stabilnijim.

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, u IV veku, akvadukt nije održavan, što je dovelo do njegovog propadanja i ukidanja.

Tokom srednjeg veka, lokalni feudalci i crkveni upravitelji su preuzeli na sebe održavanje mosta, prvenstveno zbog dobiti od mostarine koju su ubirali. Tada je proširen najniži od tri nivoa i pretvoren u saobraćajni most koji je i danas u upotrebi.

1998. godine most je oštetila masivna poplava, ali ga je već 2000. godine francuska vlada potpuno obnovila. Od 1985. godine Pont du Gard se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru