Najlepši mostovi sveta (I)- Puente Nuevo

22 Mar 2013
Autor Mirjana
1080 pregleda

Puente Nuevo- smešten na jugu Španije, najmlađi je od 3 mosta preko litice duboke 400 metara. Završen je 1793. godine, nakon 40 godina gradnje. Most deli gradić Rondo na novi grad (mercadillo- mala pijaca) i stari grad (La Ciudad).

Najlepši mostovi sveta (I)- Puente Nuevo

Izgradnju je prvi predložio kralj Felipe V 1735. godine, kada je izgrađena prva verzija mosta za samo osam meseci. Izdržao je samo šest godina, pre nego što se urušio i odneo sa sobom pedeset života. Graditelj novog Puente Nueva, José Martin de Aldehuela, bio je odlučan da na ovoj nekomfornoj lokaciji stvori most koji će trajati. Most je visok 98m, i sagrađen je od kamenih blokova izvađenih iz klisure Tajo spojenih u seriju lukova. Ispod centralnog stuba je prostor koji je kroz vekove imao različite namene.

U Rondu i celoj Andaluziji dugo su živele dve urbane legende o misterioznoj smrti njegovog tvorca, arhitekte José Martin de Aldehuela, na ovom mostu. Jedni su govorili da je odlučio da okonča svoj život jer je izgradnjom tog remek dela njegova misija završena, a drugi da se pod sumnjivim okolnostima okliznuo sa ivice mosta tokom poslednje provere stanja. Na sreću, ni jedna verzija nije tačna. Talentovani graditelj je umro prirodnom smrću u svojoj kući u Malagi 1802. godine.

Sam položaj mosta, na takvoj visini iznad zastrašujuće litice, rađa mračne priče. Činjenica da se u njegovoj konstrukciji dugo nalazila tamnica iz koje su mnogi zatvorenici bačeni u ponor ne pomaže njegovoj reputaciji. Uprkos tome, ova zadivljujuća građevina vekovima privlači turiste koji iz cvetnih bašti okolnih kafea satima uživaju u pogledu na most.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru