Najbolje optičke iluzije za 2015. godinu

17 Jun 2015
Autor Voxxx
1877 pregleda

Takmičenje „Najbolja iluzija godine” je proslava genijalnosti i kreativnosti svetske iluzionističke zajednice i traje još od 2005. godine. Takmičari iz celog sveta dostavljaju svoje iluzije, od kojih međunarodno veće sudija bira najboljih deset. Pobednik je onaj ko dobije najbolje ocene posetilaca sajta.

U prilogu su nekoliko prvoplasiranih iluzija za 2015. godinu.

Najbolje optičke iluzije za 2015. godinu

Razdvajanje boja

Pobednik za ovu godinu je Belgijanac Mark Vergeer sa svojom iluzijom „Razdvajanje boja” koja je bazirana na našoj percepciji boja. Na početku videa vidimo dve pokretne linije sa svim duginim bojama koje se kroz ceo video ne menjaju. Ali, promenom okoline te boje će izgledati potpuno drugačije. Kada oko gornje linije postavimo okolinu žuto-plavu, gornja linija „menja boju” u crveno-cijan. Kada oko donje linije postavimo okolinu crveno-cijan, linija „menja boju” u žuto-plavo. Ova iluzija pokazuje da jedan objekat može da ima poptuno drugačiji izgled u zavisnosti od okruženja u kome se nalazi.

Nejasan krov garaže

Drugo mesto osvojio je Japanac Kokichi Sugihara sa Meiji Univerziteta. Zaobljeni krov garaže menja oblik u valoviti kada se vidi u ogledalu, iako stvarni oblik niti je okrugao niti valovit. Ova dobra iluzija je otkrivena kombinacijom dva zapažanja - matematičkog i psihološkog. Naš mozak je zaista sklon da tumači ivice krova kao presek ravni krova pod pravim uglom u odnosu na osu krova.

Dan kada je padala kiša

Treće mesto je osvojio Michael Pickard iz Engleske. Na slici L.S.Lovrija vidimo industrijski pejzaž sa figurama tipičnim za ovog umetnika. Figure deluju dosta paralisano i povijeno unapred. Kada počne da pada kiša i grmljavina počne da pravi svetlosne efekte, vidimo kako se figure pokreću, jer naš mozak nesvesno ekstrapolira kretanje unapred.

Iluzija „Star Wars” skrolovanja

Artur Shapiro sa Američkog Univerziteta nam je pokazao kako naš mozak ima drugačiju percepciju 3D slika iako su u realnosti linije na slici paralelne. Postavio je dva identična teksta jedan pored drugog. Očekivali smo da tekstovi idu "paralelno" jedan pored drugog jer su identični, ali tekst koji je bio sa leve strane kao da putuje gore-ulevo, a tekst sa desne strane kao da se kreće gore-udesno.

Iluzija saća

Marko Bertamini i Nicola Bruno su se predstavili iluzijom saća koja govori o tome kako vidimo teksturu pred nama i bilo bi je dobro pogledati na što većem ekranu. Mali segmenti (barbi) su dodati na svakom spoju na osnovoj mreži (saće). Oni su savršeno vidljivi na mestima gde fokusirate pogled ali postanu nevidljivi na bilo kom drugom spoju. Ako fiksirate pogled na drugo mesto barbi će postati vidljivi na tom mestu, a nestaće na mestu gde ste prethodno fiksirali pogled.

Lutajući krugovi

Ovu iluziju je predstavio Cristopher Blair sa Univerziteta Nevade, USA. Trepćući krugovi sa svetlom i tamnom stranom na ivici kruga izgledaju kao da se pomeraju - lutaju. Iako se stvarno ne pokreću, ako ne gledate direktno u njih, izledaće kao da se pokreću. Čak i kad se stavi linija oko kruga, i dalje će izgledati kao da se kreću ali nikad toliko da prežu liniju oko njih. Što više krugova se doda, to je iluzija jača.

Iluzija snega kroz roletne

Masashi Atarashi, profesor fizike u srednjoj školi u Japanu, predstavio je vrlo prostu iluziju. Sneg koji pada istom brzinom najsporije pada kad su roletne širom otvorene ili kad ih nema. Što su roletne zatvorenije, stiče se utisak da sneg brže pada.

Pokreti kontrolom uma

Nicolas Davidenko, Yeram Cheong i Jacob Smith sa Univerziteta Kalifornije iz Santa Kruza (USA) predstavili su vrlo zanimljivu iluziju u kojoj mi sami pokrećemo sliku kontrolom sopstvenog uma! Na koju stranu se „pokreću slike” na videu ispod? Gore - dole? Levo - desno? Ne... pokreću se u pravcu u kome vi poželite, tj u pravcu kome ste prethodno rekli svom mozgu da želite da se kreću. Ako pregledate video više puta i ponavljate da se slika uvek kreće levo desno, tako će se i kretati.

Ako vam se dopalo, pročitajte i članak: Tajna optičkih iluzija

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru