Nacionalni dan knjige

27 Feb 2013
Autor Tea
504 pregleda

Dan kada je 1832. godine osnovana Narodna biblioteka Srbije – 28. februar, proglašen je za Nacionalni dan knjige. Ove godine će biti posvećen stvaralaštvu Miloša Crnjanskog čija se 120. godišnjica rođenja obeležava tokom 2013. godine.

Nacionalni dan knjige

"Lutam, još vitak, sa šapatom strasnim, i otresam članke, smehom prelivene, ali polako, tragom svojim slutim, tišina će stići kad sve ovo svene... i mene, i mene."

Miloš Crnjanski

Po starom kalendaru 15. februar a 28. po novom, kada je knezu Milošu njegov sekretar i ustavopisac Dimitrije Davidović uputio pismo o uređenju Biblioteke, uzet je kao Dan Norodne biblioteke Srbije. Od ove godine je taj dan proglašen i za Nacionalni dan knjige. Tim povodom, u velikom broju gradova u Srbiji će biti održana predavanja, izložbe, koncerti, promocije i stručni skupovi koji će doprineti afirmaciji kulture čitanja.

Na Vračarskom platou, u zdanju Narodne biblioteke Srbije, danas je organizovana akcija izrade piramide od knjiga koje će kasnije biti poklonjene bibliotekama u Leskovcu i Pirotu. Potom je upriličen obilazak Odeljenja za zaštitu, gde je predstavljen proces zaštite papira i pergamenta a posetioci su mogli da vide i novu digitalnu Narodnu biblioteku Srbije. Sa ciljem da se afirmiše knjiga kao važan segment našeg obrazovanja, kulture i informisanosti, a čija je biblioteka bazična ustanova, za naše najmlađe održana je radionica pod nazivom "Kako je Sveti Sava učio da čita i piše?" i "Doktori za bolesne knjige".

Na centralnoj manifestaciji, sutra će biti dodeljena "Nagrada za najbolju među najčitanijim knjigama" u 2012. godini. Istovremeno, posetioci će moći da vide izložbu "Ostavljam vam jedino reči" iz zaostavštine Desanke Maksimović kojom će biti obeležene dve decenije od smrti naše najveće pesnikinje.

Posebna atrakcija za sve posetioce biće predstavljanje prve kompakt- police za smeštaj knjiga koja se može smatrati nekom vrstom vremenske mašine koja kupuje vreme i prostor, a omogućava efikasnije skladištenje knjiga i građe.

Knjige mogu biti opasne. Na najbolje bi trebalo staviti upozorenje :

“Može promeniti vaš život!” – Helen Eksli

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru