Najlepše biblioteke sveta

06 Jul 2014
10751 pregleda

Ovi stubovi kulture i obrazovanja danas sve više liče na muzeje. Njihova prvobitna namena, sa promenom kulture čitanja, učenja i istraživanja, danas je bitno izmenjena.

Najlepše biblioteke sveta

Generacije koje dolaze imaće mnogo više knjiga u svojim računarima i mobilnim uređajima nego na policama. U tome nema ništa loše, dostupnost svetske literature u malom formatu i uz minimalne troškove je svakako jedna od dobrobiti globalizacije i informatičkog napretka. Ipak, često zbog nostalgije i uživanja u čitanju klasičnih izdanja volimo da posetimo dobre knjižare i podsetimo se mirisa sveže odštampanih knjiga.

Ovde vam nudimo malu kolekciju znamenitih biblioteka širom sveta koje ostavljaju bez daha zbog neprocenjivog znanja i kulture koje čuvaju, ali i zbog svojih monumentalnih arhitektonskih rešenja.

Biblioteka University Club of New York

Ovaj privatni društveni klub se nalazi na Petoj aveniji njujorškog Menhetna. Osnovan je između 1861. i 1865. kada je grupa prijatelja, prvenstveno bivših studenata Yale Univerziteta, osnovala klub u želji da poboljša i sačuva svoje kolegijalne odnose.

Biblioteka parlamenta Kanade

Izgrađen 1876, ovaj objekat predstavlja glavno skladište informacija i istraživačkih resursa Kanade. Glavni ogranak biblioteke se nalazi na Parlament Hillu u Otavi i predstavlja poslednji sačuvani deo velike zgrade koja je izgorela 1916. godine. Biblioteka je dograđivana i renovirana više puta, a poslednji put između 2002-2006. Oblik, dekor i suština su u potpunosti sačuvani.

Iowa State Capital biblioteka

Sedište generalne skupštine američke države Ajova, gde je smeštena i ova velelepna biblioteka, nalazi se u glavnom gradu Des Moinesu. Ona je dom Senata, Predstavnički dom, kancelarija guvernera, pravobranioca, revozora, blagajnika i državnog sekretara. U njoj se nalazi i komora Vrhovnog suda Ajove, po kojoj je biblioteka i dobila prepoznatljivu reputaciju pravne biblioteke. Zgrada je sagrađena između 1871. i 1886. i predstavlja jedinu petokupolnu građevinu u državi Ajova.

Stift Admont biblioteka u Austriji

Biblioteka Admont opatije je pozna po baroknoj arhitekturi, umetnosti i starim rukopisima. Benediktinski manastir Admont, u kojem je smeštena, nalazi se na reci Ens u gradu Admont u Štajerskoj. Osnovan je 1074. godine u čast Sv. Blaža.

Biblioteka u El Real Monasterio de El Escorial u Španiji

El Escorial je istorijska rezidencija kraljeva Španije. Predstavlja jedan od španskih kraljevskih lokaliteta i služi kao samostan, kraljevska palata, muzej i škola. Smešten je 45 km od španske prestonice Madrida u gradiću San Lorenzo de El Escorial.

Real Gabinete Português de Leitura u Brazilu

Krajevska portugalska čitaonica je najveća i najznačajnija portugalska biblioteka van Portugala. Izgrađena je između 1880. i 1887. i ima više od 350,000 tomova. Biblioteka je potpuno kompjuterizovana i poseduje retke knjige iz XVI, XVII i XVIII veka, kao i sva savremena dela objavljena na portugalskom jeziku.

Teološki hol Strahov u Češkoj

Smešten u manastiru Strahov (češki: Strahovský klášter) koga je 1143. godine izgradio praški episkop Jindřich Zdík i vojvoda Vladislav II. Teološki hol je završen 1679. dok je manastirom rukovodio filozof i teolog Jeroným Hirnheim. Pored ovog, u manastiru se nalazi i Filozofski hol, koji je sagrađen jedan vek kasnije. Kompletno zdanje manastira je pretrpelo dosta oštećenja tokom komunističke ere, kada je transformisan u Memorijal nacionalne literature. Nakon „plišane revolucije“ započela je rekonstrukcija zdanja koje je kompletno obnovljeno do 1994. godine.

Opatijska biblioteka St. Gall u Švajcarskoj

Jedna od najstarijih i najvažnijih monaških biblioteka na svetu čuva preko 2,100 rukopisa koji datiraju iz perioda od VII do XV veka i preko 160,000 tomova. U njoj se čuva i rukopis B čuvene Pesme o Nibelunzima koja se smatra nemačkom Ilijadom.

Joao biblioteka na Univerzitetu Coimbra u Portugalu

Sagrađena u XVIII veku u vreme vladavine portugalskog kralja Joaoa V po kojem je i dobila ime. Nalazi se u gornjoj Coimbri, istorijskom centru univerziteta u neposrednoj blizini čuvenog univerzitetskog tornja. Izgrađena je u baroknom stilu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Ðura, 05 May 2015

Šta reći? Kakvo blago iz riznice istorije roda ljudskog! Književnost i arhitektura toliko srodne duše u telu koje krasi UMETNOST...

Odgovori
 
Dobrila Boba Stankovic, 08 Mar 2017

Biblioteka je hram u koji se ulazi sa strahopostovanjem i putem knjiga se bira zivot,pronalazi sopstveni i tudji.Mesto gde se razresavaju dileme i shvata zivot,dopunjava znanje,nalazi smisao zivota i postojanja.Elektronsko citanje ne moze zameniti radost citanja koju imamo dok okrecemo listove i osecamo miris knjige!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru