Knjige koje je preporučio Tolstoj

09 Sep 2015
Autor Mirjana
8598 pregleda

Na današnji dan, 9. septembra 1828. godine, rođen je jedan od najvećih svetskih pisaca, ruski književnik i mislilac Lav Nikolajevič Tolstoj (9. 09. 1828 - 7. 11. 1910). Slavni pisac je bio i pasionirani čitalac klasične svetske književnosti.

Knjige koje je preporučio Tolstoj

Kao izuzetan poznavalac pisane reči, Tolstoj je smatrao da književnost ima veliki uticaj na razvoj čovekove ličnosti. U pismu prijatelju, poslatom 25. oktobra 1891. godine, on šalje listu romana, zbirki poezije i istorijskih spisa koji su na njega ostavili najsnažniji utisak, hronološki nabrojanih po uzrastu čitaoca.

Veliki pisac je verovao da za svako delo postoji prikladno razdoblje u životu kada ga je najlakše razumeti i zavoleti. Iako je i sam napomenuo da ova lista nije konačna, jer „se niko ne može nadati da će pročitati sve napisano, niti tome treba da teži”, ona predstavlja izuzetan vodič za mlade koji tek počinju da čitaju, ali i odrasle kojima izbor slavnog pisca može biti zanimliv. Svoj izbor je klasifikovao za pet životnih faza, i po važnosti dela u Velika, Značajna i Neprocenjiva.

Tolstoj je imao otpor prema književnom kiču i literaturi koja nije prošla test vremena. U jednom od svojih dela je citirao Šopenhauera:

„Ne treba čitati knjige koje zanimaju javno mišljenje ili proizvode buku. Treba, jednostavno govoreći, ispljunuti sva ta izdanja čija će prva godina postojanja biti i poslednja njihova godina. Loših knjiga nikada ne pročitaš premalo, a dobrih nikada ne uspeš da pročitaš previše. Loše knjige su moralni otrov koji zatupljuje um.”

Od detinjstva do 14. godine

Veliko: Priče iz 1001 noći: 40 lopova, Princ Kam-al-Zaman, Puškinove pesme: Napoleon

Značajno: Crna kokoš - Antonij Pogorelski

Neprocenjivo: Priča o Jovu - Biblija, Ruske narodne priče - Dobrinja Nikič, Ilija Muromets, Aljoša Popovič

Od 14. do 20. godine

Veliko:Istorija osvajanja Meksika - Vilijam Preskot, Priče o dobru i zlu - Nikolaj Gogolj

Značajno:Sentimantalno putovanje - Lorens Stern, Junak našeg doba - Mihail Ljermontov, Nesrećni Anton - Dmitri Gligorovič, Polinka Saks i priče o Alekseju - Aleksandar Družinin, Beležnica sportiste - Ivan Turgenjev, Mrtve duše - Nikolaj Gogolj, Razbojnici - Fridrih Šiler, Evgenije Onjegin - Aleksandar Sergejevič Puškin, Julija ili nova Eloiza - Žan Žak Ruso.

Neprocenjivo:Jevanđelje po Mateju - Novi zavet, Ispovesti - Žan Žak Ruso, Emil ili o vasptanju - Žan Žak Ruso, Zbirka priča Nikolaja Gogolja, Dejvid Koperfild - Čarls Dikens

Od 20. do 35. godine

Veliko: Pesme - Fjodor Tjutčev, Pesme - Filip Koltsov, Ilijada i Odiseja - Homer, Pesme - Afanasi Fet, Simpozijum i O duši - Platon

Značajno:Herman i Doroteja - Johan Volfgang von Gete, Zvonar Bogorodične crkve u Parizu - Viktor Igo

Od 35. do 50. godine

Veliko:Romani Elen Vud (poznate i kao gospođa Henrija Vuda), Romani Džordža Eliota, Romani Antonija Trolopa.

Značajno:Ksenofonova Apologija

Neprocenjivo: Jadnici - Viktor Igo

Od 50. do 63. godine

Veliko:Diskurs po pitanjima religije - Teodor Parker, Govori Fredrika Robertsona

Značajno:Knjiga Postanja - Mojsije, Napredak i siromaštvo - Henri Džordž, Suština hrišćanstva - Ludvig Fojerbah

Neprocenjivo:Jevanđelja, Razmišljanja - Blez Paskal, Epiktet, Konfučije i Mencius, Lalita Visatra ili Sećanja na ranu mladost Sakija Sinha - Rajendralala Mitra, Lao Ce.

Poslednjih dvadeset godina života, Tolstoj je posvetio svojoj knjizi Kalendar mudrosti. Pravu retkost predstavlja radijski snimak iz 1908. godine, gde Tolstoj čita odlomak posvećen univerzalnom cilju - unapređenju sopstvenog duha:

„Cilj života je samousavršavanje. Pitanje je da li si u ovom kratkom roku uradio ono što je smisao tvog života, jesi li postao ono što si želeo da budeš i ono za šta si poslat na ovaj svet. Radiš li pravu stvar?”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 11 Sep 2015

Nakon više od četiri decenije amaterskog proučavanja hrišćanske filosofije, za mene kao ateistu, pacifistu i kosmopolitu, najznačajnija je činjenica da je, tokom svog veoma bogatog intelektualnog života i rada, g.Tolstoj bio VELIKI PROTIVNIK CRKVE kao Institucije! Pisao je kritički o negativnoj ulozi ruske pravoslavne crkve, iznoseći na videlo sve prevare i nesreće koje je crkva svojim delanjem činila, pre svega, sopstvenom narodu! Zbog toga ga je ruska crkva anatemisala i to važi i dan-danas, iako je njegov unuk, koji je direktor Tolstojevog muzeja u Jasnoj Poljani, pre nekoliko godina molio Sinod da poništi anatemu... Uzgred, pre par godina je u SAD urađena anketa među savremenim piscima sa pitanjem ko je za njih najveći pisac svih vremena? Protivno očekivanjima da će Dostojevski biti na prvom mestu, najveći broj zapadnih savremenih pisaca, napisao je ime LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru