Znakovi budućnosti od A do Š

20 Oct 2012
Autor Tea
196 pregleda

Pod sloganom “Od A do Š”, sutra počinje jedna od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu, 57. po redu Međunarodni sajam knjiga u Beogradu. Narednih 7 dana, ljubitelji pisane reči imaju jedinstvenu priliku da se na jednom mestu upoznaju sa kompletnom izdavačkom produkcijom između dva sajma, kako domaćom tako i inostranom.

Znakovi budućnosti od A do Š

“Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život”, Mark Tven.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu je nastao 1957.godine, kada je zavšena izgradnja modernog sajmišta. Te godine knjige je izložilo oko 60 domaćih i 36 stranih izdavača, iz 16 država Evrope, Amerike i Azije. Iz godine u godinu, Sajam je okupljao sve veći broj izdavača. Ove godine u halama Beogradskog sajma od 21. do 28. oktobra, svoju godišnju produkciju predstaviće 478 izlagača, od toga 60 iz inostranstva, tako da možemo reći da je Beogradski sajam knjiga bio i ostao mesto gde se susreću kulture Istoka i Zapada.

Od 2002. godine Beogradski sajam knjiga ima i svog počasnog gosta – zemlju čija se književnost i izdavačka produkcija posebno prezentuju. Dosadašnji počasni gosti bili su: Norveška (2002), Kanada (2003), Francuska (2004), Velika Britanija (2005), SAD (2006), Italija (2007), Japan (2008), Grčka (2009) i Švedska (2010). Prošle godine po prvi put počasni gost nije bila određena država već portugalski jezik, čime se fokus usmerio na zemlje portugalskog govornog područja: Angolu, Brazil, Gvineju Bisao, Istočni Timor, Mozambik, Portugal, Sao Tome i Principe i Zelenortska ostrva.

Ove godine, u svojstvu počasnog gosta, Mađarska će predstaviti svoje izdavaštvo i kulturu, a poslednjeg dana će “otvorenu knjigu” predati Poljskoj, čijim činom će ona postati počasni gost ove manifestacije za 2013.godinu.

Tema debata i stručnih skupova biće “Znakovi budućnosti”, u okviru koje će stručnjaci u oblasti izdavaštva, obrazovanja i bibliotekarske delatnosti, pokušati da daju odgovor na neka pitanja o globalnoj krizi. Kuda dalje, šta nam je činiti i da li nam je u ovoj krizi budućnost u stvaranju imaginarnog modela? Svi učesnici će u cilju preosmišljavanja sveta na svoj način dati svoje odgovore kroz neki “Znak budućnosti”.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga će biti obeležene godišnjice vezane za život i delo Borislava Pekića, Stevana Raičkovića i Radomira Konstantinovića.

Tradicionalni “Porodični dani” predviđeni su 22. i 23.oktobra, a “Školski dan” 25.oktobra. Kako su ti sajamski dani posvećeni porodici i deci, svi oni će tada imati popust a biće i organizovan poseban program namenjen deci i mladima.

Sajam knjiga je jedinstvena prilika da "Od A do Š" na jednom mestu pronađete, i uz posebne sajamske popuste kupite knjige koje vas zanimaju, kao i da upoznate omiljene i otkrijete nove autore.

"Knjizevnost otkriva ono sto stvarnost skriva." Dzesmin Vest

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru