Muzički stolnjak za orkestar u trpezariji

29 Mar 2016
239 pregleda

Od malena nas uče da nije lepo igrati se sa hranom na stolu, ali na zabavu sa stolnjacima retko ko i pomišlja. Ako za trpezarijskim stolom tajno vežbali sviranje na zamišljenom klaviru ili bubnjevima, sada je pravo vreme da se pokažete - stiže nam muzički stolnjak!

Muzički stolnjak za orkestar u trpezariji

Zahvaljujući švedskoj firmi Smart Textiles, zabava za stolom dobija sasvim novu dimenziju. Njihovi specijalni stolnjaci imaju oslikane motive klavira i bubnjeva koji na pritisak proizvode pravi zvuk.

Mladi inovatori, Li Guo i Mats Johanson, objašnjavaju da se ceo koncept zasniva na korišćenju senzora. Mats je muzičar, a Li je doktorka tehnologije, specijalizovana za senzorni tekstil. Njena početna ideja je bila da „ugradi” zvuk u odeću, ali je tokom saradnje sa Matsom ideja malo promenila pravac.

„Želeli smo da kombinovanjem zvuka i tekstila na zanimljiv način predstavimo mogućnosti senzora u tkanini. Odlučili smo se za muzički stolnjak. Sve što vidite potiče iz tehnologije tekstila. Stolnjak je jednostavnog tkanja, a na njemu su štampani delovi koji predstavljaju klavir i lamirane strukture koje čine delove bubnja. Štepovi su zapravo konektori. Ovde vidite nekoliko različitih igala koje funkcionišu kao senzori. Aktiviraju se na pritisak. Iza toga stoji tehnologija senzorno kapacitivnog sparivanja, gde se spajaju provodnici, a znamo da je ljudsko telo odličan provodnik. Kada na senzor stavite prst, on se aktivira” - izjavili su Li i Mats.

Iako ideja o masovnoj proizvodnji muzičkih stolnjaka može biti veoma zanimljiva i isplativa, oni su samo nagoveštaj razvoja mnogo značajnijeg izuma - odeće koja će pratiti zvuk rada unutrašnjih organa, prvenstveno srca, i upozoravati na promene i patologije u radu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru