Uređaj koji će omogućiti gluvim osobama da „čuju“ preko svog jezika

20 Jan 2015
924 pregleda

Primena kohlearnih implanata je transformisala živote mnogih ljudi širom planete, omogućavajući potpuno gluvim i osobama sa teškim oštećenjem sluha da izađu iz sveta tišine. Nažalost, ugradnja ovih implantata ima i svoje nedostatke jer nije pogodna za sve oblike gubitka sluha, mora da se implantira hirurškim putem, što nosi određeni rizik kao i svaka operacija, a ni cena nije zanemarljiva. Naučnici Univerziteta Colorado State su osmislili alternativni uređaj koji bi mogao da bude široko primenljiv i to bez ikakvih hirurških zahvata, a koji bi omogućavao svojim korisnicima da "čuju", tačnije osete govor i to na svom jeziku!

Uređaj koji će omogućiti gluvim osobama da „čuju“ preko svog jezika

Uređaj zapravo ne vraća sluh jer ne funkcioniše tako što prenosi zvuk, već različite zvukove konvertuje u električne impulse koji se mogu osetiti jezikom. Na taj način pomaže korisniku da senzacije tumači kao glasove ili reči. Ovaj uređaj radi na sličnom principu kao i kohlearni implant, sa jednom bitnom razlikom, a to je što kohlearni implanti omogućavaju “prijem” zvuka direktnom električnom stimulacijom slušnog nerva, dok se kod CSU uređaja pokupljeni zvuci Bluetooth slušalicama šalju u procesor gde se pretvaraju u obrasce koji predstavljaju neku reč. Ovi signali se zatim šalju u uređaj u ustima u kome se nalaze elektrode a električni impulsi stimulišu nerve na jeziku i na taj način se šalju do mozga.

Zašto baš jezik? Zato što se u jeziku nalazi na hiljade nerava, a ljudski mozak je vrlo dobar u tumačenju komplikovanih senzacija dodira ovog organa.

"Oni koji su probali kažu da je osećaj na jeziku sličan kao kad pucketaju mehurići dok pijete šampanjac", kaže vođa projekta Džon Vilijams (John Williams).

Naučnici prognoziraju da bi obuka mogla da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, ali na kraju će mozak naučiti da prepoznaje golicanje na jeziku kao korisnu informaciju.

Istraživači kažu da na ovom uređaju mora još mnogo da se radi i imaju u planu da ga učine manjim, lakšim, a samim tim i manje vidljivim. Takođe smatraju da njegova cena ne bi bila veća od 2000$ što je mnogo jeftinije od implantata koji se ugrađuju operativnim putem.

Potpuna gluvoća je jedan od najtežih hendikepa kod čoveka. Iako ovaj uređaj ne omogućava gluvim osobama da izađu iz sveta tišine, umnogome može da olakša komunikaciju sa drugim ljudima.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru