Sladoled u solarnom biciklu

19 Apr 2014
Autor Tea
986 pregleda

Na mnogim šetalištima kod nas, a i u Evropi dugi niz godina se se kupuje sladoled iz solarnog bicikla. Dugogodišnji trud braće Grabarević iz Subotice doneo je novi brend u svetu sladoleda.

Sladoled u solarnom biciklu

Atraktvino solarno vozilo koje ispunjava sanitarne, ekološke i ostale neophodne uslove za pokretnu prodaju sladoleda, nastalo je kao spoj moderne tehnologije i tradicije. Neobično vozilo na tri točka za prodaju sladoleda radi pomoću energije sunca, tako što pet solarnih ploča smeštenih na tendi proizvode električnu energiju koja pokreće automatizovani sistem koji se kontroliše pomoću četiri prekidača. Osmišljeno tako da može da hladi do minus 25, ali i da zagreje do plus 40 Celzijusa, ovo solarno vozilo može da se kreće 40km i kada nema sunca. Vozilo poseduje potrebnu saobraćajnu signalizaciju, bicikl, električne točkove, MP3 muziku, led, svetla, malu sudoperu i noćno osvetljenje.

Braća Robert, Jovica i Josip Grabarević, mladi pronazalači iz Subotice su obišli brojne sajmove inovacija na kojima je ovaj “pokretni ugostiteljski objekat” dobio mnogo nagrada: Grand pri na „Tesla festu“, zlatnu plaketu, diplomu organizatora za najbolju inovaciju, pehar, pozlaćenu diplomu za najboljeg izlagača Tehnološkog univerziteta „Yashkar – Ola“ iz Rusije, statuu i diplomu za najbolji sklop inovacija u jednu celinu Saveza inovatora na „Tesla festu“, zatim nagradu na „Diskobolosu“, u konkurenciji 1.500 izuma na Međunarodnoj izložbi pronalazača „Arhimed“ u Moskvi dobili su više zlatnih medalja.

Zanimljivo je da kada su prošlog leta izašli na subotički trg, komunalni policajac im nije dozvolio da u njemu prodaju sladoled, a u zapisnik je upisao da je reč o “improvizovanoj tezgi na točkovima bicikla” pa je protiv njih pokrenut prekršajni postupak. Mada je preduzeće “Solar Ice” braće Grabarević uredno registrovano i uredno plaćalo porez, prodaja sladoleda u vozilu za koje postoji interesovanje u Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj i Mađarskoj, u rodnoj Subotici tada nije dobilo lokalnu dozvolu.

Iako je radionica braće Grabarević skromna, oni su nedavno patentirali novi višenamenski model za serijsku proizvodnju, pa će se na ulicama osim sladoleda u atraktivnim biciklima osim sladoleda, uskoro prodavati kokice i hot dog.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru